Най-масово използваните административни услуги са на общинските администрации, МВР, НАП, НОИ и НЗОК

  • 12 декември 2023 20:27

  • 877
  • 2
Най-масово използваните административни услуги са на общинските администрации, МВР, НАП, НОИ и НЗОК
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Потребители на административните услуги на общинските администрации са 74% от пълнолетните българи, другите най-масово използвани от граждани и фирми услуги са на МВР, НАП и Националния осигурителен институт, сочи национално представително социологическо проучване, цитирано от правителствената пресслужба.

Две трети от потребителите на административни услуги – граждани и фирми, са убедени, че служителите от администрацията работят професионално, 40% оценяват отношението към клиентите като добро. Четирима от всеки петима запитани са ползвали някоя от предлаганите над 2500 административни услуги. Най-честите потребители на услуги са граждани между 44 и 55 години, малко по-голям е процентът на жените спрямо мъжете. Две трети от респондентите декларират, че през последните 3 години не са променили начина на ползване услуги, оставайки потребители „на гише“, една трета са се ориентирали към предлаганите услуги по електронен път. Само 4% от гражданите и фирмите са подавали сигнали и предложения за качеството на административното обслужване.

Над половината от представителите на фирмите и от гражданите нямат категорично мнение дали, ако бъдат лансирани иновативни инициативи за подобряване на работата на администрациите, те биха ги възприели. Силно разпространено сред анкетираните е мнението, че държавните служители са зависими от политиците, само 20% смятат, че служителите са изцяло политически неутрални.

МС решава от какви експерти имат нужда различните администрации

Социологическото проучване, извършено от „Прогрес Консулт“, е една от реализираните дейности по проекта „Трансформация на административното обслужване“, представен на заключителна конференция на 12 декември в Министерския съвет.

Концепцията за регистрова реформа, изработена по проекта, вече е част от Стратегията на правителството за електронно управление. В управленската програма на кабинета е включен още един иноваторски елемент от проекта - внедряването на 10 административни услуги от типа „епизоди от живота“. Това са услуги, свързани със житейски събития, за които администрациите по служебен път ще осигуряват всички документи, а гражданите ще ги получават само срещу едно заявление – примерно при раждане на дете, сключване на брак, стартиране и закриване на бизнес.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.12 | 22:22

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.12 | 21:02

1
ахахаха, плащането на данъци било услуга, голяма услуга ми правите, дали мога да я откажа?

Добави коментар

Водещи новини