Ивайло Калфин: Липсва дебат, българските правителства имат вина за Шенген

  • 07 декември 2023 20:59

  • 977
  • 2
Ивайло Калфин: Липсва дебат, българските правителства имат вина за Шенген
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Не се говори за политики. Човек го е страх да каже вече и думата реформа. Бюджетът е инструмент, трябва да доведе до определени неща. Дебатът липсва. България има трудности да се справи с толкова много инвестиции. Има смисъл тогава, когато има дефицит в бюджета. Този дефицит трябва да бъде за по-трудни години. Това каза бившият вицепремиер и министър на труда Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR". 

С 11-те процента увеличение на пенсиите покупателната способност няма да се увеличи, посочи Калфин. 

"Средните числа не са най-добри. Таванът се увеличава и така е редно. Не трябва да търсим изравняване на пенсиите, но тя трябва да осигурява нормален живот. Трябва да се прави разлика между пенсия и социална политика", призова гостът.

Илхан Кючюк в Хага: Настояваме ветото за България за Шенген да падне до края на годината

Бившият вицепремиер и министър на труда определи като правилно увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г.

"Идеята е социалните партньори да имат своята роля. В различните сектори има различни условия. Има области, в които минималната работна заплата е средна. Всичко това предполага ангажименти от социалните партньори", уточни още Калфин пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българските правителства имат вина, че дълги години не сме влезли в Шенген.

"Непрекъснато се появява ново правителство и приема план за действие, което е противоречие, след като от години ЕК казва, че сме готови. Проблемът е от две държави членки - Нидерландия и Австрия. Проблемите са ни вътрешнополитически. Всичко в ЕС е преодолимо. Да изграждаме шенгенска граница по Дунава ще е тежко и за България, и за Румъния", завърши Калфин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
977 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хай

2023.12.07 | 23:22

2
Я върви на майнатаси бе гаргамел такъв неви искаме никакъв шенген и евро зоната щеги видите през крив макарон проклети да сте всички долни лизачи на бесилото
георги

2023.12.07 | 21:58

1
А ТИ КОМУНЯГА САМО АКЪЛ ДАВАШ!!?КАЛФИН МЛЪКНИ!!!

Добави коментар

Водещи новини