Никола Вапцаров и Асен Генов в спор за съдбата на Паметника на съветската армия

  • 07 декември 2023 19:01

  • 1189
  • 8
Никола Вапцаров и Асен Генов в спор за съдбата на Паметника на съветската армия
© Кадър: БНТ

Тезата за демонтаж на Паметника на съветската армия, за да се направи реставрация, е прелюдия към неговото премахване. Именно това провокира реакцията на хората да го защитят. Държавата трябва да се грижи за паметниците си, не да ги премахва. Това заяви Никола Вапцаров от "Изправи се, България" в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Демонтажът когато и да се случи все е закъснял. Оградата около паметника е българската берлинска стена. Това са десетки тонове на върха на този обелиск, сериозно компрометирани, които застрашават преминаващите. Ние не знаем под въздействието на зимните процеси какъв е потенциалния риск за децата, които играят около него”, посочи блогърът Асен Генов.

Заради „Лукойл” сега отново се вади картата срещу Русия. Паметниците трябва да бъдат запазени, защото позволяват да има дискусия и памет, подчерта Вапцаров.

Трайчо Трайков: Предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия

Генов му отговори, че преместването на скулптурните композиции не трябва да е такъв проблем, тъй като ще бъдат запазени.

„Опитваме се да наложим паралел, но без Червената армия и подвига им ние щяхме да сме под ботуша на нацистка Германия и да няма този плурализъм сега. Идеята е паметникът да се премахне от обществения поглед и да потъне в забрава. Нека кметът Терзиев да направи местен референдум на тази тема и веднъж-завинаги обществото да миряса”, призова Никола Вапцаров.

По думите на Асен Генов е нужна обществена воля. „Имаме предписание и тази експертиза е недвусмислена. Всички видяхме пропукването в скулптурата. Тя е опасна. България не обявява война на Съветския съюз, България търси своя неутралитет”, подчерта той.

„Можем да почетем усилията на Червената армия и жертвите на хората, които са отишли в една месомелачка, за да няма фашизъм”, каза опонентът му.

„България няма нужда от такива пропагандни символи”, изтъкна Генов.

„На мястото на Паметника на съветската армия може да се рекултивира и да се направи градинка, където да се разхождат столичани”, каза той.

„Искам да призова Министерски съвет да върне статута на публична държавна собственост на градинката, защото в момента е разпердушинена и да се проведе референдум по темата”, завърши Никола Вапцаров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1189 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.12.07 | 19:44

3
Махайте го тоя кич. Нито са освободители, нито армия. И от нищо не са ни освобождавали, а са ни окупирали и това ясно го пише в историческите документи. Но платените руски цървули знаят само да се дупят и да предават България.
Литекс-София

2023.12.08 | 09:39

8
Като не са се сражавали, в чия памет е този монумент?
аха

2023.12.07 | 19:57

5
кои български войски са се сражавали срещу "окупатора" да не ни окупират, щом казваш че са окупирали България хахахаха

2023.12.07 | 20:49

7
Бутайте какво ги слушате тия мръсни комунисти

2023.12.07 | 20:43

6
МОЧА на чакъл пред руското посолсто, а ние ще идем да им го върнем камъче по камъче през оградата.

2023.12.07 | 19:57

4
щом до плочкаджията с мека китка опряхме, втасахме я!
По грозно същетсво има ли

2023.12.07 | 19:41

2
Как този противен и беден грънчар му се показва по телевизията

2023.12.07 | 19:20

1
Вапцаров ще последва съдбата на своя адаш.

Добави коментар

Водещи новини