СОС отново не си избра председател, Терзиев: Може да загубим пари

  • 07 декември 2023 10:00

  • 1950
  • 6
СОС отново не си избра председател, Терзиев: Може да загубим пари
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет прави четвърти опит за избор на председател. Предишните три се оказаха неуспешни, след като не се намери представител, която да събере необходимите 31 гласа. При кворум от 50 души, заседанието започна.

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че не е смятал да говори днес, защото няма какво ново да сподели. "Вратата ми е отворена за всеки един. Важно е да имаме максимално бързо председател на СОС, защотото много неща, които касаят града,  и в материално изражение - не могат да се случат. Апелирам към всички, независимо какво ще струва партийно - до понеделник да имаме председател и да сме разпределени по комисии. Молбата ми е всички максимално бързо и стегнато да седнем на масата и да намерим решение. Апелирам за мъдрост у всички, за да намерим политическо решение", призова той.

Иван Таков от БСП в реплика заяви, че миналата седмица какво са си говорили и какво станало сега, че да се избира председател до понеделник, че ще изчезнат едни пари. "Входирали сме едни две писма, научихме през медиите, че можем да загубим европейско финансиране. Държа да научим за цялостното състояние на Столична община. Да научим малко повече за какво става въпрос, защотото сме поставени в ситуацията, че общинските съветници ще са виновни за загубата на пари. Не знам за другите групи, но БСП е таква партия, че имаме колективни органи за вземане на решение. Прескачаме от седмица на седмица. От днес за утре или се избира председател или сме виновни за загуба на пари. Този подход е непрофесионален", каза още той.

Терзиев отговри, че в максимален кратък срок информацията ще бъде подготвена и ще им бъде предоставане. "Най-належащо е решението за парите за ВиК сектора - 77 млн. лева,  трябва да се приеме план - сметката, за да се имаме нужните ресурси за поддръжката и почистването на града ни", каза той.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС заяви, че никой няма желание в залата да спира работата или да я отлага. "Нямаме навика да правим напук. Вчера сме получили покани, а се събираме днес. Уточнете, формирайте мнение и трябва да се води важен политическия разговор. Нищо не губим, органът, който решава е СОС, а не са комисиите", каза той.

Димитър Шалъфов от ПП-ДБ направи предложение днешното заседание да се отложи. "Ясно е, че днес никой от нас не е готов. Правя предложение да отложим днешното заседание за идния вторник 12 декември от 10 часа", каза той.

Карлос Контрера от ВМРО направи предложение да е на 21 декември от 10 часа., за да може да се изчерпят възможностите за политически консултации. "Има възможност за разговори. Освен група по група, да има и разговор с представители на всички политически сили и с тях да се проведат консултации", предложи Контрера. 

Предложението за 12 декември бе подложено на гласуване. При първия опит за 12 декември от 10 часа -  23 бяха "за", 10 "против" и 5 се "въздържаха" от общиснките съветници. Предложението трябва да бъде подложено на прегласуване след 15-минутната почивка. След нея досегашните предложения бяха оттеглени.

Таков от БСП направи ново предложение следващото заседание да е 18 декември. "Искаме да видим черно на бяло какво трябвада се случи, защото устната уговорка си е чисто притискане. Ако става дума за канализацията на София - ще ви подкрепим. Убеден съм, че този път разумът ще надделее", каза още той. Предложението бе подложено на гласуване - 18 декември, понеделник от 10 часа. "За" бяха 45 гласа, 1 "против" и 0 "въздържал" се. Предложението бе прието.

Припомняме, че при последния опит, изненадващо, от ПП-ДБ (Спаси София) оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев.

На този фон, от ГЕРБ заявиха, че са готови да водят разговори за мнозинство в местния парламент. БСП не спести критиките си и определи поведението на двете най-големи общински групи като безотговорно.

Терзиев: Ще се сблъскаме с редица предизвикателства, ако утре СОС не избере председател

Последвайте канала на

Калина Христова
1950 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гошо

2023.12.07 | 13:10

6
Тази цялата зган трябва да се изрие !!!
М.иванов

2023.12.07 | 11:26

4
по добре отколкото да ги окрадете....

2023.12.07 | 11:29

5
АБЕ НЕ Е ПО-ДОБРЕ НО БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ МНОГО БЕДНА ЗАРАДИ КОМУНИСТИ И МУТРИ

2023.12.07 | 11:25

3
Бойко Ухото е обещал на Москва да работи против българите

2023.12.07 | 11:24

2
Бойко Борисов дестабилизира държавата
син седераст

2023.12.07 | 11:22

1
Борко голям го вадеше преди, но няма да го бъде

Добави коментар

Водещи новини