БСП ще издигне отново Диана Тонова за председател на СОС

  • 07 декември 2023 09:24

  • 698
  • 0
БСП ще издигне отново Диана Тонова за председател на СОС
© Булфото (архив)

От последното заседание на общинския съвет досега абсолютно нищо не се промени. Няма официални разговори. Неофициални може някъде да се водят. Ние не сме водили. Това каза за БНР Иван Таков - председател на БСП-София и общински съветник в Столичния общински съвет преди днешния четвърти опит СОС да си избере председател. ПП-ДБ-СС имат излъчен преговорен екип, но все още нямат ръководство на групата си, допълни той. 

“Имаме покана за края на седмицата отново да седнем на разговори с част от групата на ПП-ДБ и СС. Разбира се, ще изпратим наши представители на тези разговори. Ние винаги сме казвали, че само така ще се намери решение, но наистина не виждам в момента нещо да се е променило качествено, да имат желание да решат активно този проблем”. 

Таков коментира в предаването “Преди всички” по “Хоризонт” и липсата на кандидат от ГЕРБ за председател на СОС.

Четвърти опит за избор на председател на СОС

“ГЕРБ се правят на обидени като дадоха заявка, че чакат коалиционно споразумение да им бъде предложено от най-голямата група, което явно навежда на мисълта, че отново искат да седнат на софрата и да управляват, както управляват на национално ниво, което ние предвидихме. Това няма да е някакво новаторство от тяхна страна, но наистина трябва най-накрая да се намери решение”. 

Групата на БСП е активна и вече има 2 писма до кмета, с които са поискали изслушване на дружествата, “които имат пряко касателство към зимния период в София”, допълни той. 

БСП ще издигне отново своя кандидат за председател на СОС и не биха гласували за друг. От групата не биха подкрепили и номинация на Вили Лилков за поста.  

"Не би било приемливо най-малкото заради различията, които имаме с господин Лилков и по повод на паметта, и на културно историческото наследство. Това са някои от нашите червени линии, но не е само това проблемът. Никой не е повдигал този въпрос до момента” 

“Ние имаме решение на двете бюра - и на Националния съвет, и на Градския съвет, че Борис бонев няма да бъде подкрепен от нашата група”, допълни той. 

Според Таков първо трябва да бъде уточнено ясно мнозинство в Общинския съвет и едва тогава да се стигне до избор на председател. 

“От онзи ден имаме мандат да участваме в разговори по нашите приоритети, които сме поели като ангажимент пред гражданите на София да изпълним. Ще търсим подкрепа за нашите политики и приоритети. Ако там успеем да намерим съгласие, тогава вече ще мислим да и за председател на Общинския съвет”. 

Таков определи като “спекулации” твърденията на Иван Ченчев от БСП, че Ваня Григорова няма да остане дълго общински съветник, защото се готви за друг пост.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини