Денков: Единственият смисъл това правителство да работи е България да се движи в правилната посока

  • 06 декември 2023 10:17

  • 1497
  • 34
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Това каза премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в началото на днешното заседание на правителството.

Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата – несигурна. И въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми, заяви Денков.

Първата задача беше борбата с инфлацията. От ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности. Фактите – инфлацията падна на нивата отпреди войната. През октомври 2021 г. беше 6%, а този октомври е 5,8% и е най-ниската от 2 г. насам. За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "Достъпно за вас" правителството подкрепи и българските производители на храни. Обещахме на българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата, посочи министър-председателят.

Коледата на 2023 г. е бъде по-добра в сравнение с тази на 2022 г. Цените на основните стоки по тържищата са до равнището от миналата година и с още по-добра перспектива за в бъдеще, а доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация.  В Бюджет 2024 има заложено повишение на доходите с 11%, в пъти над очакваната инфлация, заяви премиерът Денков.

Вижте какви решения ще взема кабинетът "Денков" утре

Той подчерта, че е започнала и реформата в правосъдието.

Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират. Въведохме мащабна децентрализация за общините. През 2024 г. те ще получат 1 млрд. лева, не по партиен принцип, а където има разрешение за  строеж или виза за проектиране, според приоритетите на общините. През януари очакваме първите медицински хеликоптери, а още през декември - нови линейки за Спешна помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е инвестиция в енеергийната ни сигурност и гарантира дългосрточно по-ниски цени на електроенергията, посочи Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

През изминалата половин година голяма задача беше и да отблокираме строителството на пътища и магистрали – пътя Видин – Ботевград, магистралите Русе – Велико Търново и Европа са ключови проекти, те са стъпка към икономическото възраждане, особено на Северна България. Затова подсигурихме проектната подготовка и финансирането за следващата година, отбеляза министър-председателят.

Инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо миналата година и надхвърлиха 6 млрд. лева. По европрограмите бизнесът може да получи 427 млн. лева. Когато бизнесът печели повече, ще плаща по-високи заплати. Наша обща задача е да направим трансформация от икономика на евтина работна ръка в икономика на висока добавена стойност. За да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023-та и 2024 г. въведохме комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите. За да обобщя, от 687 мерки в 18-месечната програмата на правителството, повече от половината, около 60% очакваме да бъдат приключени още през февруари, в средата на управленската ни програма, коментира Денков.

Единственият смисъл това правителството да работи, е, ако България се движи в правилната посока – в полза на хората и бизнеса и към Европа, каза още премиерът.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1497 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2023.12.06 | 23:40

34
Слава на братска Русия!
Niki2

2023.12.06 | 13:20

33
Това е от край време,сменяват кадърните с некадърни като обясняват философски че кадърния е некадърен......трудно за разбиране но факт....хахаха Та даже кадърният да им повярва че не струва пет пари. Сериозно започнаха да омръзват,ще дойде ден и на народа ще му дойде до гуша....
Niki2

2023.12.06 | 13:20

32
Това е от край време,сменяват кадърните с некадърни като обясняват философски че кадърния е некадърен......трудно за разбиране но факт....хахаха Та даже кадърният да им повярва че не струва пет пари. Сериозно започнаха да омръзват,ще дойде ден и на народа ще му дойде до гуша....
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2023.12.06 | 12:38

28
ТОГАВА ЗАЩО СМЕНЯТЕ В ИНСТИТУЦИЯТА ПИРОГОВ НАЙ ГЛАВНИЯ ЧОВЕК ... ,ТОЙ КАКВО ОБЩО ИМА С ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ...?;? .... .. ПИРОГОВ Е СЪС СТАТУТ И ПРАКТИЧЕСКИ Е ШКОЛАТА НА ЛЕКАРИТЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ИМ РАЗВИТИЕ В СПАСЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ... ..,

2023.12.06 | 12:50

31
Най после, нещо умно и от един побъркан шизофреник и терорист!
ЗОРАН

2023.12.06 | 12:48

30
ПЪЛЕН СМЕШНИК,НА КОЕ КАЗВАШ ПРАВИЛНАТА ПОСОКА
Бояджията

2023.12.06 | 11:14

17
Колко навредихте баце не е истина хм
Тенев

2023.12.06 | 12:47

29
Ма верно- въпроса е що никой не отива да го пречука!

2023.12.06 | 12:16

27
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.06 | 11:52

26
За сега правилните ни посоки се различават по между си и затова е нужна оставка.

2023.12.06 | 11:43

25
Сапунджи Кольо, а е оди си гледай академичните сапуни, не се занимавай с простотий.

Добави коментар

Водещи новини