Петко Георгиев: Обединителен конгрес на “Възраждане” и БСП може да издигне Румен Радев за лидер

  • 05 декември 2023 12:57

  • 1534
  • 5
Петко Георгиев: Обединителен конгрес на “Възраждане” и БСП може да издигне Румен Радев за лидер
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Няма нужда всеки да е срещу всеки, важното е да са за България. Има такива, които са за Русия, което значи, че са против България. Вчера ни даде повод президентът и му благодариха “Възраждане”... Обединителен конгрес на “Възраждане” и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е може да доведе до избор на Радев за техен лидер. Това прогнозира в ефира на Дарик политологът Петко Георгиев.  

Припомняме, че в понеделник държавният глава наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Така той върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и. Ветото предизвика и вълна от политически реакции. В мотивите е отбелязано, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Елена Дариева, социолог от агенция “Насока”, подчерта, че в управлението в момента наблюдаваме една вътрешна борба за надмощие. “Тя има своите чисти конюнктурни основания, доколкото предстои да се запълват съставите на регулаторите, които са отдавна с изтекли мандати”, каза още Дариева. 

Тя припомни, че според българската конституция президентът се избира пряко и той има очаквания, че подкрепата се дължи на неговата фигура, дейност, “а се оказва, че чисто функционално той е с ограничена роля. Затова българските президенти изпадат в криза да се опитат да надмогнат функциите, които им дава властта”. 

Народното събрание започва процедурата за промени в Конституцията – предложенията за промени в основния закон влизат в създадената за целта парламентарна комисия. Основните промени са свързани със съдебната реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство и отпадането на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

Петко Георгиев заяви, че само конституционалисти могат да кажат дали може да бъде свален Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на от власт, “но има отдавна мотиви за искане на импийчмънт”.

Дариева добави, че промените в Конституцията засягат, които предстои да бъдат обсъдени, налагат ограничения в правомощията на президента. “Ще станем свидетели на поредната размяна на реплики между президентството и изпълнителна власт”, очаква тя.

Политологът Светлин Тачев: Радев е по-мека версия на "Възраждане"

Политологът Петко Георгиев анализира дълбочината на връзката между Радев и “Продължаваме промяната” - там разломната линия беше войната в Украйна и позициите им.

“Няма съмнение, че ПП са подпомогнати от президента, но оттогава по основен геополитически въпрос, а и не само по него, има непреодолими различия между тях. Възможно е ПП да е дълбоко провален проект на Радев, но това е само спекулация. Към днешната дата има правителство, което се ръководи от ПП и ДБ и се подкрепя и от ДПС и което води България в правилната посока”, обобщи политологът. 

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1534 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
софийските геюве костя и цончо

2023.12.06 | 17:29

5
никога няма да приемем нито крушовската биволица в нашето семейство, нито пyтколизача гумен.
САМО РАДЕВ и ВЪЗРАЖДАНЕ !

2023.12.05 | 14:01

4
Глупако Петър , знай че който е за РУСИЯ , той е за БЪЛГАРИЯ и е против англосаксонските пе,дераси като теб , които затриват страната и народа ни Аман от близачи на западни задници !
Корнелия Импексова

2023.12.05 | 13:27

3
една реплика само - лидер може да е радю-кауня само на възраждане русняшки другарЕ.

2023.12.05 | 13:18

2
kraino vreme e radev da se reabilitirta pred narodat i da izmete kradcite koito toi licno postavi na vlast

2023.12.05 | 13:08

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини