Мирчев, ПП-ДБ: Ветото на президента за БТР-ите е абсолютно несъстоятелно

  • 04 декември 2023 14:02

  • 350
  • 7
Мирчев, ПП-ДБ: Ветото на президента за БТР-ите е абсолютно несъстоятелно
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Изненадващо, абсолютно несъстоятелно вето на президента. Това коментира пред журналисти Ивайло Мирчев, депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и член на Комисията по отбрана.

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.  В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

„Нито един от мотивите не е релевантен, още повече, че те бяха изговорени в залата. Като се започне от това, че депутатите не били запознати, което не отговаря на истината, тъй като в секретното деловодство на Народното събрание има доклад, и минем през предложението на президента БТР-те да отидат за опазването на границата, което е обида към българските граничари, защото тези машини не могат да бъдат там. Те не са били и по време на Студената война там“, каза още Мирчев, цитиран от БТА.

Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

За идеята на Радев да бъдат дадени на „Гражданска защита“ депутатът посочи, че преди да бъде взето решението, е попитал въпросната институция дали имат нужда от тази техника и отговорът е бил, че „имат достатъчно техника и тези машини не им вършат абсолютно никаква работа“.

Освен това президентът близо две години управляваше с негови служебни правителства, ако имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи. От тази гледна точка това е политическо лицемерие на президента, с което, очевидно, иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова (Елеонора), второ – да генерира енергия за собствения му политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати, коментира представителят на ПП-ДБ.

По думите му тези БТР-и са стари, те са взети в България за т.нар. Възродителен процес.

„Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу български граждани, срещу протестиращи български граждани“, допълни Ивайло Мирчев.

Председателят на НС Росен Желязков коментира пред журналисти, че има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна. Той участва в конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България – предизвикателства и възможности“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
350 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Дани

2023.12.07 | 12:00

7
Вашия напън да купуваме ненужни и нереално скъпо БТР-и също е несъстоятелен, ама нали сте обещали на посолството…
123

2023.12.05 | 12:07

6
То и вие сте несъстоятелни

2023.12.04 | 15:38

4
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.04 | 15:13

2
Екземпляра с "най-високото чело" пак се изходи и се размириса!

2023.12.04 | 15:24

3
Не се е изходил!!Той ТАКА си вони!!По произход!!

2023.12.04 | 15:12

1
Екземпляра с "най-високото чело" пак се изходи и се размириса!

Добави коментар

Водещи новини