Асен Василев: Само две общини не са подали проекти по програмата на МФ за 1 млрд. лв.

  • 24 ноември 2023 19:04

  • 2591
  • 6
Асен Василев: Само две общини не са подали проекти по програмата на МФ за 1 млрд. лв.
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът изслуша министъра на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на във връзка с проектите на общините, чието финансиране трябва да бъде включено в държавния бюджет за 2024 г. Изслушването е по искане на "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България".

Василев обясни, че за да бъде приет бюджетът от Министерски съвет в петък, е трябвало да има списък, доколкото общините са готови, между първо и второ четене този списък да бъде допълван и с възможността до 1 март 2024 г. той да бъде променян, допълван, актуализиран, така че новите кметове да могат да реагират адекватно. По думите му програмата е заложена по обективни критерии, всеки кмет решава кои са важните му проекти.

"Не сме спрели да приемаме проекти. До момента има само две общини, които не са ни отговорили - Вълчитрън, област Монтана и Треклено, област Кюстендил", посочи министърът, допълвайки, че от финансовото ведомство не са се опитвали да делят общините по никакъв признак. 

Василев каза, че голяма част от общините имат "нещо готово", което не учудващо, защото през 2022 г. отново в рамките на няколко дни те са успели да отреагират.

Министърът припомни, че програмата за 1 млрд. лева е записана в правителствената програма и за нея се знае още от юни, така че тя не е изненада.

"Бързият порядък да влезе в парламента е причина за бързането. Голяма част от кметовете са подготвени и са доволни, че ще има такава програма и тя ще бъде обективна за всяка една община", коментира Василев.

Той разказа повече за критериите по програмата, които са записани в проектозакона за бюджета. Проектите трябва да бъдат завършени и въведени в експлоатация до 31 декември 2026 г. Обхватът е за финансиране на проекти за проектиране, основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища, основен ремонт и изграждане на ВиК системи и съоръжения, представляващи общинска собственост, както и за основен ремонт и реконструкция на сгради общинска собственост, както и за благоустройствени дейности в населени места.

Споразуменията за финансиране на проектите се извършват, ако има издадено валидно разрешително за строеж, за строително-монтажни работи или виза за проектиране за дейностите към момента на сключването на споразумението.

Общата максимална стойност на разходите се определя в зависимост от категорията на общината: най-малките общини, категория 5 - до 6 млн. лева; категория 4 - до 10 млн. лева; категория 3 - до 15 млн. лева; категория 2 - до 30 млн. лева; категория 1 - до 50 млн. лева; общини с население над 180 000 души - до 100 млн. лева.

"Не сме правили подбор на проектите, единствено сме съблюдавали да се спазват съответните прагове", подчерта Василев, допълвайки, че ще бъдат сключени споразумения с всички подадени проекти, които отговарят на условията. Средствата ще бъдат изплащани на база междинни плащания, така че която община изпълнява по-бързо, ще си получава средствата по-бързо.

Ако се стигне до достигане до лимита от 1 млрд. лева като разход, в закона за бюджета е записано, при неизпълнение по националната капиталова програма, средства да бъдат прехвърлени към изпълнение на общинската програма. "Нашите прогнози са, че няма да се стигне до 1 млрд. лева изпълнение на програмата", коментира Василев, цитиран от БТА.

Парламентът удължи заседанието - ще работи до изслушване на финансовия министър

Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на (ДПС) изрази мнение, обратно на това на министъра - че програмата ще надхвърли зададения лимит, но по националната капиталова програма винаги остават неизразходвани средства, което парламентарната група адмирира.

Манол Генов ("БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България") заяви, че тяхната парламентарна група не е доволна, от една страна заради бързането, а от друга, защото няма проекти за междурегионална свързаност. Според него на кметовете не е било ясно, че се разширява обхватът на програмата. Това, което "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" приветства е похватът.

На 22 ноември от Министерството на финансите (МФ) съобщиха, че са изпратили писма до всички общини за подаване на инвестиционни проекти по приоритети и обекти за целево финансиране от държавния бюджет. От общините беше поискано в кратък срок да подадат предложенията си, след като парламентарно представените партии, подкрепящи правителството, поискаха първоначален списък да бъде внесен като част от проекта за бюджет за 2024 г., се посочва в съобщението на МФ.

Вчера министър Василев съобщи, че за 24 часа са подадени над 800 проекта от 261 от всичките 265 общини в страната.

В съобщението от МФ припомнят, че министър Василев още на 17 ноември обяви, че след постигането на споразумение с партиите, този списък ще може да бъде допълнен между първо и второ четене в Народното събрание на Закона за държавния бюджет за 2024 г. с общини, които подадат по-късно своите проекти. Ако има общини, които и дотогава не успеят да подадат своите проекти или имат подадени проекти на по-ниска стойност от предвидения общ лимит на разходите за съответната община, ще има възможност те да подадат допълнителни проекти до 1 март 2024 г, за да бъдат предложени на Народното събрание за изменение в списъка. В този случай, промените в обхвата на проектите ще се внесат за приемане с Решение на Народното събрание. Предвижда се крайният срок за изпълнение на проектите да е тригодишен – или до 31 декември 2026 година.  

В програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините има ясно разпределение на проектите между всички 265 общини по критерии, които ще бъдат заложени и в Закона за държавния бюджет за 2024 г. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 – до 50 млн. лв., за общини с категория 2 – до 30 млн. лв., за общини с категория 3 – до 15 млн. лв., за общини с категория 4 – до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2591 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГОЧО БУЛГУРА

2023.11.29 | 05:57

6
И. АКО. НЯКОЙ. ОТ. ПАРЛАМЕНТА НЕ. Е. РАЗБРАЛ КАКВО. ИМ. Е. КАЗАЛ. И. ПОКАЗАЛ АСЕН. ВАСИЛЕВ. ПО ОТНОШЕНИЕ. НА. ПРОЕКТИТЕ В ОБЩИНИТЕ, ТОЙ. НЯМА МЯСТО. В. ПАРЛАМЕНТА.. ТАЯ. КРЕЩЯЩА. БАНДА СРЕЩУ БЮДЖЕТА ВИДЯ. ЧЕ СЕ. ЗАПУШВАТ. ДУПКИТЕ ЗА КРАЖБИ. И. НАДАВА ВОЙ.
ГОЧО БУЛГУРА

2023.11.26 | 11:03

5
ГЕРБ , ДПС , БСП. И ДВАТА ПЛАЗМОДИУМА. ИТН И ВЪЗРЖДАНЕ. РЕВНАХА В. ЕДИН. ГЛАС. ЗАЩОТО. НЯМА. ДА. МОГАТ. ДА. КРАДАТ. ПРЕЗ ФИРМИТЕ. СИ. В. ОБЩИНИТЕ.
ГОЧО БУЛГУРА

2023.11.26 | 10:58

4
ГЕРБ , ДПС , БСП. И ДВАТА ПЛАЗМОДИУМА. ИТН И ВЪЗРЖДАНЕ. РЕВНАХА В. ЕДИН. ГЛАС. ЗАЩОТО. НЯМА. ДА. МОГАТ. ДА. КРАДАТ. ПРЕЗ ФИРМИТЕ. СИ. В. ОБЩИНИТЕ.
cska

2023.11.25 | 05:32

3
Пак ще пада крадене от общинските кметове особено от малко по големите общини
Емѝ...

2023.11.24 | 23:18

2
Асен е страхотен мъж!
ШЍБАМ КУÞВА ЧЕРВЕНА

2023.11.24 | 19:41

1
А ОБЩИНА ТУНДЖА ЯМБОЛ .. ПОДАДЕ ЛИ .... КОМУНИСТИТЕ ОТ 18-20 СЕЛА ...,А?!??

Добави коментар

Водещи новини