Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата "Сребърна Тракия"

  • 14 ноември 2023 17:49

  • 1863
  • 1
Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата "Сребърна Тракия"
© НС
Слушай новината Слушай новината

Председателите на парламентите на България и на Северна Македония Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата „Сребърна Тракия“. Това е първата българска археологическа изложба за последните повече от 30 години, която се представя в Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на НС.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1253

Посланието на изложбата е, че общата история прави нашия регион по-обединен, по-силен и по-привлекателен, подчерта Росен Желязков. Той отправи благодарности към доц. д-р Христо Попов и д-р Славица Бабамова за желанието им и положените усилия да изграждат мостове чрез силата на историческото познание. Тази експозиция е факт благодарение на взаимния труд на още над 60 специалисти от двете страни и те ни дават вдъхновяващ пример за добросъседство, за градивно културно сътрудничество и за непоколебим стремеж към общо европейско бъдеще, допълни председателят на Народното събрание.

Росен Желязков в РС Македония: Време е да започнем да работим за благото на нашите граждани

Убеден съм, че трябва да градим бъдещето на отношенията между България и Република Северна Македония чрез политики за отвореност, свързаност, мобилност, конкуренция и солидарност, чрез добросъседство и стремеж към общо европейско бъдеще, каза председателят на българския парламент. Само тогава нашият регион ще има уникалния исторически шанс да развие пълния си потенциал, уточни Росен Желязков. Ключът е в провеждането на политики на свързаност във всичките й измерения – културна, туристическа, дигитална, отбеляза председателят на Народното събрание. 

Изложбата е прекрасно доказателство за общата воля на двете страни за културно сътрудничество и сближаване, посочи на откриването министърът на културата Кръстю Кръстев. Материалното културно наследство играе значима роля в опазването и насърчаването на европейската култура и изкуство, подчерта той. Убеден съм, че експозицията със сребърните тракийски съкровища ще затвърди важната роля на историята и изкуството, поставяйки ярка следа в културната карта на Балканите и Европа, добави Кръстю Кръстев. 

Експозицията е организирана от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и в нея са представени 1700 експоната от 18 български национални, регионални и общински музеи, които представят тракийската култура, с фокус върху среброто и неговото използване в Тракия през античната епоха. Изложбата е подкрепена от министерствата на културата на двете страни. Тя е своеобразен жест и подадена ръка за приятелство и изграждането на устойчиви връзки и партньорства в областта на науката и културата, които да представят на европейски ниво общото културно-историческо наследство на Балканите. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1863 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.14 | 18:40

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини