Борислав Сарафов: Време е хората, които ни налагат вето за Шенген, да ни чуят

  • 07 ноември 2023 12:29

  • 2731
  • 5
©

Приемането ни в Шенген е тема, която твърде много се политизира. Надявам се, че аргументите, които ще изтъкнем ще бъдат чути от хората, които налагат вето на страната. Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. по време на конференцията за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Еевропейския съюз. 

България е държава на първа линия с чувствителни външни граници. През територията ни минават пет европейски транспортни коридора. Страната ни е разположена на един от най-засеганати миграционни маршрути. Конфликтите и социалната нестабилност генерират постоянни миграционни потоци. Това определя нейната мисия да поема големи отговорности за сигурността на ЕС. Страната ни се справя успешно, каза още и.д. главен прокурор.

На живо: Емил Радев в Брюксел: България покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенген

По думите му България е изпълнила и политическите критерии за приемането ни в Шенген.

"Институциите са силно ангажирани със съдебната реформа, дори на конституционно ниво. ЕС е пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Ние разполагаме с достатъчно добро законодателство, което да гарантира върховенство на правото. Стремим се да го актуализираме с оглед на динамичните процеси, които пряко касаят границата ни. Реалните заплахи пред националната сигурност на всички държави членки на ЕС са кибератаки, терористчни нападения, преодоляване на предизвикателтвата от нелегалната миграция", посочи още Сарафов. 

Ние сме изпълнили техническите критерии. Страната ни е надежден член на ЕС. Охраняваме добре границите си и заслужаваме да бъдем част от Шенген. Надявам се, че на днешната конференция ще представим анализ за нашия модел на работа. Ще формулираме конректни предложенията и нови перспективи пред европейската система. Българската прокуратура ще мобилизира целия си капацитет за постигане на общите си цели, изтъкна още Сарафов. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2731 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.11.07 | 16:03

5
А може би е време вие да ги чуете и разберете, че не ставаме за никакви шенгени, то и за менгени не ставаме.
Teodor

2023.11.07 | 14:50

4
Hiena
Божке

2023.11.07 | 14:40

3
Това ли ти е работата на теб? да говориш за Шенген? отивай и работи и прекрати още от делата за висшите служители (министър - председател и тн) :*

2023.11.07 | 14:10

2
koi da te cue bre prestapnik za tova li tce onevini tikvata za vsicki prestaplenia ti si pozor za balgaria bokluk dolen

2023.11.07 | 12:40

1
ма те ви знаят бе, сладурче и то добре ви знаят.

Добави коментар

Водещи новини