До месец подписваме меморандума с Турция и Румъния за разминиране на Черно море

  • 26 октомври 2023 12:50

  • 696
  • 0
До месец подписваме меморандума с Турция и Румъния за разминиране на Черно море
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Очаква се до края на следващия месец бъде подписан тристранният меморандум между България, Турция и Румъния за създаване на група за разминиране на Черно море. Това заяви във Варна зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на международен форум за сигурността в Черноморския регион, съобщава БНТ.

Той посочи, че разминирането ще обхване както териториалните води, така и свободните икономически зони на трите страни.

Запрянов отбеляза, че към момента няма нужда от засилено присъствие на бойни кораби на НАТО в Черно море.

Той поодчерта, че регионът е важен не само за сигурността, но и за икономиката на държавите в Черноморския басейн и напомни, че голяма част от търговията се осъществява именно по море.

"България и Румъния имат в Черно море зони за проучване на нефт и газ, но в момента ние не можем да ги проучваме, защото руските морски псевдоучения блокират всякаква дейност в тези зони", посочи зам.-министърът.

По негови думи в момента руските бойни кораби в Черно море са блокирани и изтеглени в пристанището на град Новорусийски, защото Украйна с асиметрични средства е успяла да нанесе големи поражения на руския флот.

Турция ще работи с Румъния и България срещу заплахата от плаващи мини в Черно море

Относно конфликта в Близкия изток Запрянов заяви, че ако той се задълбочи, България може да бъде изправена пред мигрантска криза. В момента обаче такава у нас нямало.

Последвайте канала на

Калина Христова
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини