БСП: Законът за дипломатическата служба е опасен за българските институции

  • 23 юни 2011 10:25

  • 631
  • 0
БСП: Законът за дипломатическата служба е опасен за българските институции
© Булфото

Това каза при обсъждането на законопроекта народният представител от левицата Атанас Мерджанов.

"Законът за дипломатическата служба, приет 2007 г., постави фундамента за развитие на българската дипломация", посочи Мерджанов.

Той посочи, че с предложения от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение, се дава безпрецедентна власт на министъра на външните работи да уволнява и назначава служители на публични длъжности.

По думите му министърът сам ще утвърждава и щатовете във външните мисии. Този закон е опасен за българските институции – той изземва основни функции във външната политика – президент, Министерски съвет тези промени дават неограничена административна власт на външния министър.

Според него има компроментиране на професионалното развитие, има текстове, които са абсурдни, с лустрационен характер. По думите на Мерджанов - на практика се предлага партизиране на дипломатическата служба. Той посочи, че се проявява непоносимост към компетентните и опитните български дипломати.

"Убедени сме, че прибързаните действия на управляващите са изцяло обвързани с провеждането на предстоящите избори", посочи Мерджанов.

Според депутата от левицата промените имат изцяло предизборен характер. На практика се предлага цялостна ревизия на съществуващия закон – рязко разширяване на пълномощията на министъра при назначаването и освобождаването на дипломати, радикално изменение на статута и пълномощията на постоянния секретар, който ръководи и координира и отговаря за работата на дипломатическите служби.

Мерджанов обясни, че по принцип неговият мандат не съвпада с този на министъра, тъй като именно той следва да бъде гарант за партийната необвързаност – с промените в закона неговият мандат се съкращава на четири години, като на министъра на външните работи. "При управлението на ГЕРБ са освободени двама професионални секретари в Министерство на външните работи", посочи Мерджанов.

Според него се пренебрегва годишното атестиране и оценка на работа, както и се стига до недопустимо снижаване на дипломатическите рангове, необходими за заемане на дипломатически длъжности. Той посочи, че ще се стигне до назначаване на бивши служители, напуснали по различни причини и назначени главно през `90-те години, когато към МВнР не е имало изисквания. С промените се създава законова възможност за отстраняване на опитните дипломати, чиито имена бяха обявени.

Последвайте канала на

631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини