БСП бойкотира дипломатите

  • 25 май 2011 16:38

  • 658
  • 1
БСП бойкотира дипломатите
©

Съветът по външна политика на НС на БСП призовава народните представители, независимо от тяхната политическа принадлежност, да спрат делегитимирането на дипломатическата служба като отхвърлят предложените от Министерски съвет промени в Законът за дипломатическата служба.

Това се посочва в изявление на Съветът по външна политика на НС на БСП, съобщиха от партията.
В изявлението се посочва още:

„Законът за дипломатическата служба (ЗДС), приет през 2007 г., постави фундамента за развитието българската дипломация. Той въведе правила за функционирането на дипломатическата служба, за назначенията, за кариерното развитие на дипломатите. Превърна дипломатическата служба в държавна институция. И не на последно място – ограничи съществено възможностите за политически натиск и партийни влияния.

Днес Министерски съвет на Република България одобри Закон за изменение и допълнение на ЗДС, който дава безпрецедентна власт на министъра на външните работи да уволнява без предизвестие всички служители, заемащи публични държавни длъжности с установена принадлежност към бившите специални служби, да преназначава на по-ниски длъжности в дипломатическата йерархия, да командирова сам дългосрочно служители в чужбина, дори те да са без задължителните 2 г. стаж в МВнР, да връща в страната предсрочно дипломатически служители, сам да утвърждава и щатовете в задграничните мисии, да назначава ръководители на дирекции и отдели в МВнР чрез съмнителен от процедурна гледна точка подбор.

Приетите предложения за промени в този закон включват абсурдни текстове, които имат лустрационен характер и противоречат на Конституцията. Те имат за цел да ревизират основни принципи на ЗДС – принципите на професионализма, на надпартийността, на кариерното развитие на дипломатите и да отвори вратата за реполитизиране и партизиране на дипломатическата служба в интерес на управляващата партия.

Това е ярка демонстрация и на невежеството на сегашното политическо ръководство на МВнР, което демонстрира непоносимост към компетентните и опитни професионални дипломати, създали основите на новата българска външна политика след 1989 г. и свързани с най-големите външнополитически успехи на страната ни - членството в ЕС и НАТО”.

Последвайте канала на

658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георгиев

2011.07.28 | 22:23

1
Защо Русия и САЩ не си уволняват дипломатите? Да не би само техните дипломати да са "ИЗВЪН" специалните им служби. Дори и един ОВЧАР знае ,че всеки разузнавач без значение дали е при социализма или е при капитализма- той единствено работи само за държавата си.Според мен единственият неподходящ за М-ството на външните работи е самият министър и най-добре е да си ходи.....

Добави коментар

Водещи новини