Вицепрезидентът Йотова разговаря в Будапеща с председателя на унгарския парламент

  • 19 октомври 2023 18:22

  • 853
  • 1
Вицепрезидентът Йотова разговаря в Будапеща с председателя на унгарския парламент
© Президентство на РБ

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , разговаря в Будапеща с председателя на унгарския парламент Ласло Кьовер. Вицепрезидентът е на посещение в Унгария по повод Деня на българо-унгарското приятелство, който се отбелязва днес. Ласло Кьовер изтъкна традиционно добрите отношения между двете страни и двата народа и посочи, че Унгария има такъв празник само с България и Полша. Той призова за по-активно сътрудничество между унгарския и българския парламент, тъй като последната среща между техните председатели е била през 2007 г.

Вицепрезидентът подчерта отличното двустранно сътрудничество на всички нива, като отбеляза, че Унгария е един от най-големите инвеститори в България. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , благодари на унгарската държава за сериозната, последователна и много успешна политика за различните етнически общности. „Един от примерите за успешни резултати в съвместната ни работа е изграждането на Български културно-образователен център в Будапеща, който се очаква да бъде открит в навечерието на 24 май догодина“, посочи вицепрезидентът.

В срещата между Йотова и Кьовер участваха българският застъпник в унгарския парламент Симеон Варга и Данчо Мусев – председател на Българското републиканско самоуправление.

Вицепрезидентът беше гост на българската общност в унгарския град Халастелек

 

Българският вицепрезидент и председателят на унгарския парламент обсъдиха редица европейски теми и двустранните контакти в европейски контекст. Йотова благодари за твърдата подкрепа на Унгария за членството на България в Шенген, както и за охраната на българо-турската граница. Като незадоволителна определи вицепрезидентът общоевропейската политика по миграция. „Вече девета година ЕС не може да реши проблема с миграцията. Вземат се решения, несправедливи за страни по външната граница на съюза, каквато е България“, посочи Йотова.

Обща беше позицията за двойните стандарти в Европейския съюз и развитието на Европа на няколко скорости. „Това води до ръст на евроскептицизма в европейските общества. В навечерието на европейските избори през 2024 г. трябва да проведем сериозен дебат каква Европа искаме“, заяви вицепрезидентът.

Ласло Кьовер постави пред Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , въпроса за увеличените от българска страна транзитни такси за пренос на природен газ през България. Той определи това решение като неочаквана и неприятелска стъпка, която сериозно повдига въпроса за енергийната сигурност на Унгария, при това в навечерието на зимата. Вицепрезидентът Йотова припомни вчерашната остра реакция на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за решението на българския парламент и правителство.

„За президентската институция е изключително важно България да гарантира собствената си и на Европа енергийна сигурност“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и припомни, че в средата на септември в присъствието на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и унгарския премиер Виктор Орбан беше подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ между компаниите „Булгаргаз“ и MVM CEEnergy.

„Възможно е решението за увеличените транзитни такси да има негативни последствия за България във вътрешен план, както и нарушения, свързани с общностното законодателство“, посочи Йотова. Тя изрази надежда, че след разумна преценка и чрез разговори, както подобава на две партньорски и приятелски държави, възникналите проблеми могат да бъдат решени.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.19 | 21:43

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини