Министър Шалапатова участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика

  • 09 октомври 2023 18:56

  • 716
  • 1
Министър Шалапатова участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика
© МТСП
Слушай новината Слушай новината

Министърът на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, който се проведе в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

По време на форума ресорните министри на държавите – членки на ЕС, приеха Препоръка на Съвета относно разработването на рамкови условия за социалната икономика. В изказването си по темата министър Шалапатова изрази пълната подкрепа на България за приемането на препоръката и подчерта, че нейното изпълнение ще подкрепи пълното разгръщане на потенциала на социалната икономика.

Тя изтъкна ключовата роля на социалната и солидарна икономика за социалното включване на хора в неравностойно положение в обществения живот и пазара на труда. Министър Шалапатова отбеляза, че през 2023 г. България пое председателството на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, в рамките на което на 4 октомври в София се проведе международна конференция на високо ниво на тема „Социалната икономика – вдъхновяваща, иновативна, обединяваща“. В резултат от нея се подготвя подписването на рамково споразумение за сътрудничество в тази област между България и Испания.

В рамките на заседанието министрите обсъдиха въздействието на новите технологии върху труда с оглед осигуряването на справедлив цифров преход, както и възможностите за допълнително консолидиране и укрепване на европейските системи за социална закрила. 

Министър Шалапатова: „Социален работник“ е професия на бъдещето

Приети бяха три броя заключения на Съвета на ЕС по заетост и социална политика относно психичното здраве и несигурната заетост, мерките за гарантиране на равен достъп на ромите до подходящо и десегрегирано жилищно настаняване и за социалната закрила на самостоятелно заетите лица. По време на заседанието беше одобрено и Решение на Съвета, даващо насоки за усъвършенстване на политиките за заетост на държавите членки.

Министър Шалапатова акцентира върху прилагането на Европейската гаранция за детето, като подчерта важността на действията на национално ниво, но и приноса на трансграничния обмен на опит и практики. Тя изрази благодарност към правителството на Португалия за потвърдената готовност да сподели опит с България в реализирането на интегриран подход в намаляване на детската бедност и социалното изключване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.09 | 20:35

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини