Министър Шалапатова: „Социален работник“ е професия на бъдещето

  • 25 септември 2023 15:21

  • 719
  • 1
Министър Шалапатова: „Социален работник“ е професия на  бъдещето
©
Слушай новината Слушай новината

„Професиите „социален работник“, „медицински работник“, „педагог“ са професиите на бъдещето. По време на Ковид вълната ние разбрахме, че най-ценното е човекът, подкрепата, да бъдем близо един до друг и да си помагаме тогава, когато имаме нужда“. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е пред студенти от факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград по повод откриването на новата академична 2023/2024 година.

Тя увери бъдещите специалисти в сферата на грижите за хората, че за тях ще има все повече и по-добри възможности за реализация.

„Осигуряването на по-добро възнаграждение и изграждането на положителен имидж в обществото на работещите в социалната сфера са сред моите приоритети. Целта ми е да покажем на българското общество, че на социалния работник хората могат да имат вяра. За тази цел трябва да имаме професионалисти с много добри компетенции и със самочувствие“, заяви министърът на труда и социалната политика.

В приветствието си по време на откриването на новата учебна година в Югозападния университет тя подчерта, че България се нуждае от уменията и таланта на младите си специалисти, за да има конкурентна икономика.

„В лицето на Министерството на труда и социалната политика академичната общност в страната има партньор в отговорната задача не само да обучи, но и да мотивира младите хора да развиват потенциала си, за да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда и да реализират своите умения тук – в България“, каза министър Шалапатова.

Тя изтъкна, че социално-икономическите процеси у нас и по света налагат изисквания за все по-високо равнище на образование и квалификация и за придобиване на нови компетенции чрез учене през целия живот.

Министър Хинков участва в церемония по откриването на нов корпус в Медицинския университет в Пловдив

„Повече от всякога са ни необходими модерни и гъвкави учебни програми, които могат своевременно да се адаптират към постоянно променящите се очаквания на бизнеса към работната сила“, заяви тя. В приветствието си министър Шалапатова насърчи присъстващите студенти активно да се възползват от възможностите за обучение и заетост, финансирани от държавния бюджет и по програма „Развитие на човешките ресурси“.

„Вие сте приоритетна група на политиката по заетостта в България, а Министерството на труда и социалната политика изпълнява редица мерки и действия за подпомагане на вашата успешна трудова реализация. Агенцията по заетостта и бюрата по труда предоставят напълно безплатни услуги за информиране, кариерно ориентиране и насочване“, напомни министърът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.25 | 23:15

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини