Меглена Плугчиева: Забраната за внос на украинско зърно беше правилна

  • 17 септември 2023 19:07

  • 2350
  • 2
Меглена Плугчиева: Забраната за внос на украинско зърно беше правилна
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

„Забраната за внос на украинско зърно беше правилна. Това е не само мое мнение. Виждате реакцията на Полша, Унгария, Словакия – те няма да се съобразят с решението на ЕК. Унгария заяви, че само ще разреши транзитни коридори, в резултат на което се появиха остри реакции от Австрийска страна. Мотивите на ЕК бяха да се разрешат хуманитарни коридори, така че зърното да стигне до Африка, до Судан, Йемен. Оказа се, и по мнение на Австрия, че тези селскостопански продукти остават в Европа, в ЕС”. Това каза бившият заместник земеделски министър и дипломат Меглена Плугчиева в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

Зърното остава в Нидерландия, Италия, Белгия, каза тя. „Оказва се, че има 2 млн. тона нова продукция и над 600 000 тона резерв от миналата година”, обясни дипломатът и запита: „след като българското правителство знае, че има натрупани стоки в складовете, защо не предприе мерки за бързо намиране на нови пазари”.

Относно думите на финансовия министър Асен Василев, че забраната за внос на украинско зърно е ощетила хазната с 146 млн. лв., тя каза, че секторът е субсидиран, ние сме страна членка на ЕС и това са правилата на Общата селскостопанска политика. Това, че нашите зърнопроизводители владеят огромни площи, но това не е вината на тези хора, те се възползват от правилата на общата селскостопанска политика.

Премиерът Денков: Готови сме да подновим диалога със зърнопроизводителите

По повод думите на Кирил Петков, че щели да се намалят цените на олиото и хляба, ако се разреши вноса на украинско зърно, Плугчиева каза: „дали Полша, Словакия, Унгария не желаят по същия начин да намалят цените за техните граждани, след като отказват да се съобразят с решението на ЕК. Има някакво несъответствие. Не вярвам в изнесените данни. Вносът от Украйна е без мита, без квоти, а европейската селскостопанска политика е силно регулирана и изискванията са изключително високи към всички земеделски стопани. Няма гаранции, няма контрол.”.

Според нея думите на премиера Денков, че зърнопроизводителите се държат като терористи са грешка. Според нея срещата е трябвало да стане преди да се вземе решение за падане на забраната.

„Министърът на земеделието е още неопитен, липсва му и политически опит”, каза Плугчиева по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че министър Кирил Вътев е „слаб”.

„Ако падне земеделският министър, това няма да реши проблемите. Лошо е, че падна ветото за забраната за внос на украинско зърно. Това не е първото решение на ЕК, м.г. нашият селскостопански сектор беше засегнат, компенсации бяха обещани, но така и не дойдоха. От година и половина сме в условията на война”, каза Плугчиева.

Припомняме, премиерът Николай Денков излезе със силни думи към протестиращите зърнопроизводители, казвайки, че не преговаря с терористи. Думите му дойдоха в отговор на нежеланието на зърнопроизводителите за разговор след отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Според самите земеделци, те са имали заявление за среща с премиера и финансовия министър, но не са имали отговор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Меглена Плугчиева

2023.09.18 | 07:53

2
е била проститутка от провинцията обслужваща червената номенклатура по времео на Тато. За тези си заслуги е лснсирана в БСП и тласкана към ръководни постове. Направила е кариера и е натрупала богатства. С мантталитета си на проститутка е готова да продаде мило и драго срещу заплащане.
Гост

2023.09.18 | 07:47

1
Защо питате комунистка?!?’ Те си дават задниците на руснаците!

Добави коментар

Водещи новини