Любомир Кючуков: Западът и ЕС губят влияние, има "червени линии" за Русия и САЩ

  • 15 септември 2023 21:09

  • 1816
  • 3
Любомир Кючуков: Западът и ЕС губят влияние, има "червени линии" за Русия и САЩ
©
Слушай новината Слушай новината

ЕК прекратява мониторинга на съдебната реформа и корупцията на България.

"Действително това е добра новина, действително няма връзка между мониторинговия механизъм за България и Румъния и членството в Шенген. Това е позицията, която освен Европейската комисия, защитаваше и България. Отпадането на този мониторинг създава по-добри условия за преодоляване на препятствието, особено от страна на Нидерландия. Това че няма да има мониторингов механизъм е плюс, ще има доклади, но те ще бъдат в рамките на общия ежегоден доклад на ЕС за всички 27 държави за корупция върховенство на закона", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че сме изпълнили всички технически критерии.

"Има един аспект, който се пропуска - работата на партийно ниво в рамките на политическите семейства в Европа. Тя е изключително важна, само преди 1 година българските социалисти в Европейския парламент успяха да предотвратят присъединяването на Швеция като трета страна към тази двойка, която да блокира. Илхан Кючук се опита да направи подобно действие в Австрия, но там либералите са в опозиция", допълни Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мария Габриел: Прекратяването на механизма е признание и безрезервна оценка

Според него е добре да има диалог както с Нидерландия, така и с Австрия.

Попитан дали е реалистично идната година да влезем в Шенген, той отговори: "Реалистично е и сега да има съществена промяна. Най-реалистично може да изглежда през призмата на частично приемане в Шенген - въздушното пространство, румънските и българските летища да бъдат включени. Мигрантският натиск не минава през въздушното пространство, тяхната логика е, че те предпочитат да имат няколко граници, преди да се стигне до шенгенската граница."

Любомир Кючуков е на мнение, че речта на Урсула фон дер Лайен е била сдържана.

"Успехите бяха изведени на преден план, проблемите бяха заобиколени. Говорейки за Украйна, много интересно, че страната не беше изведена като основен проблем. Срещата на Г-20 не беше украинизирана, Украйна вървеше след Африка. Войната в Украйна показа, че Западна Европа до голяма степен е изолирана и неразбрана в позицията си", коментира директорът на Института за икономика и международни отношения.

По думите му Западът и Европейският съюз губят влияние сред останалия свят и си дават сметка за това.

"Глобалният свят не е готов да осъди войната в Украйна и хората съвсем открито задават въпроса: "Защо хората, които умират от войните в Йемен, Судан, Етиопия, са по-малко от хората, които умират в Европа". Неслучайно сега се настоява за една по-справедлива система на международни отношения, която да отчита и техните проблеми, а не да бъде евроцентристка", категоричен бе той.

Любомир Кючуков смята, че ще се стигне до споразумение за прекратяване на огъня: "Това няма да бъде мирен договор, който да реши въпросите. Териториалните проблеми ще останат за дълго нерешени. Украйна си дава сметка все повече и повече. Има "червени линии", които се споделят от Русия и САЩ - да няма директен военен сблъсък Русия - НАТО. И това да не се прерасне в конфликт с използване на ядрено оръжие."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1816 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.16 | 18:01

3
СМЕШНО Е КАК РУСКИТЕ ОПОРКИ СТИГАТ ДО БЪЛГАРИЯ ЧАК СЛЕД 2 СЕДМИЦИ, ЩОТО ПРОСТИТЕ, НО ПРОДАЖНИ "РУСОФИЛИ" ДАЖЕ РУСКИ НЕ ЗНАЯТ.
Lissa

2023.09.16 | 01:22

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.15 | 21:58

1
ti normalen li si bre ta ot samoto nacalo rusia se bie sas nato no tcrez fashistite ot usraina no si e iasno koi koi e

Добави коментар

Водещи новини