Председателят на Сметната палата се срещна с представители на Венецианската комисия

  • 15 септември 2023 15:09

  • 688
  • 0
Председателят на Сметната палата се срещна с представители на Венецианската комисия
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев се срещна с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия) в Народното събрание, съобщава Сметната палата.

Срещата е била по инициатива на комисията, а темата на разговорите - предложената реформа за избор и назначаване на членове на независимите регулаторни и контролни органи, залегнала в Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. В срещата взеха участие също и проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата в периода 2005-2014 г., и Коста Стоянчев, началник на Кабинета на председателя.

Димитър Главчев подчерта, че по отношение на Сметната палата предлаганите от народните представители принципи за публичност и прозрачност при избора на членове на независимите регулаторни и контролни органи на практика са действащи и досега, тъй като в прилаганите от Народното събрание процедурни правила за избор на председател, заместник-председатели и членове на Сметната палата се включват изисквания както за професионализма на кандидатите, така и за публичното оповестяване на документите им и откритото им изслушване. Главчев припомни, че Сметната палата и към момента е конституционно установен орган съгласно чл. 91 на Конституцията. Според него предложенията на вносителите за публичност и прозрачност вероятно са насочени не само към органите, които се избират от Народното събрание, но и към тези, които се назначават от други власти.

Атанасова: Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е огромен успех за България

Председателят на Сметната палата подчерта, че принципът за ограничението на броя на последователните мандати на членовете на независимите регулаторни и контролни органи, което е част от предложението на народните представители за конституционна реформа, е приложен в Закона за Сметната палата, където се посочва, че председателят на Върховната одитна институция не може да бъде преизбиран. 

Проф. Валери Димитров обърна внимание на някои практически въпроси, свързани с прилагането на предлаганите нови конституционни разпоредби за избор на ръководства на регулаторните и контролни органи, пишат от Сметната палата.

От страна на Венецианската комисия в срещата взеха участие Керим Керими – член, Джеймс Хамилтън – бивш член на Венецианската комисия за Ирландия, и Делфин Фрайман – заместник-секретар. 

От българска страна на срещата участваха още представители на Съвета за електронни медии и Българската народна банка. 

Представители на Венецианската комисия са от вчера в България и провеждат срещи с представители на властта. След разговора в Министерския съвет с премиера акад. Николай Денков, от правителствената информационна служба съобщиха, че България очаква становище на комисията за промените в Конституцията в началото на октомври тази година. Министърът на правосъдието Атанас Атанасов очерта по време на разговора с членовете на комисията три основни насоки в предложения проект - реформа на съдебната система, засилване на парламентаризма чрез промяна на статута на служебните правителства и въвеждането на индивидуална конституционна жалба. 

В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията. Той предвижда промени във Висшия съдебен съвет, както и такива свързани с прокуратурата и служебното правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини