Царят: Президентът на България е президент и по света

  • 22 юни 2011 20:14

  • 3075
  • 5
Царят: Президентът на България е президент и по света
© Булфото

Това каза Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България в периода 2001 – 2005 година.

По този начин той подчерта, че държавният глава трябва да има по-силна роля във външната политика на страната. Не съм психолог, нито коментатор, каза той в отговор на въпрос кой според него е най-достойният за поста на „Дондуков” 2.

Експремиерът благодари на сегашния министър-председател Бойко Борисов за оценката, че Сакскобургготски е най-рейтинговият и най-подготвеният. Борисов каза това преди няколко дни, коментирайки възможните кандидатури за президентския пост.

„Това е много учтиво от негова страна и аз му благодаря за тази констатация”, посочи още Сакскобургготски. На въпрос дали не е време отново да заеме по-активна роля в политиката и да започне да се появява по-често в публичното пространство, царят заяви в типичния за него стил: „Аз си зная мястото откакто съм се родил и не се крия. Само че винаги съм предпочитал да работя, вместо да говоря или да правя някакви демонстрации на популизъм”.

Сакскобургготски беше гост на изложбата с архивна фотография „Царската сватба”, която бе открита тази вечер в Център „Бл. Папа Йоан XXIII” в София. Тя се организира от клона на „Лайънс клуб” в италианския град Асизи, където преди 80 години се е състояла венчавката на цар Борис Трети и италианската принцеса Йоанна Савойска.

Експозицията представя над 45 уникални кадри от церемонията, състояла се на 25 октомври 1930 година. Те се показват за първи път у нас и са от частни колекции на италиански семейства. По нейно изрично желание след смъртта си царица Йоанна Савойска е погребана в град Асизи, Италия.

На днешната церемония присъстваха официални лица, политици, сред които лидерът на НДСВ Христина Христова, посланици на няколко европейски държави и Русия и епископ Тихон, представител на Православната църква.

Последвайте канала на

3075 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мими Динева

2011.10.27 | 21:40

5
Никой не може да му отнеме това, което му принадлежи по рождение - да бъде цар!Нито да бъде личност и човек с достойнство!
Zanzibar

2011.06.23 | 22:40

3
Ей тва е бе,царя мноо ги разбира раотите и скоро пак ше ни "оправат".Да зема една пушка,та да изстрелям патроните по тях,че кат свършат и приклада да обърня
mushica

2011.06.26 | 14:27

4
напиши нещо смислено ,дай мнение по въпроса ,ето от такава тъпанарщина стигна държавата ни до тука ,много си прост скъпи ,пушка ще взема , вземи акъл че както се вижда това нямаш!!!
жужи

2011.06.23 | 15:00

2
Какьв цар?Каде му е царството?
Boko кратуната зелена

2011.06.23 | 15:00

1
А ходи си у гората и стига ръси акъл бе..........

Добави коментар

Водещи новини