МЕ: Активните дискусии за бъдещето на въгледобива продължиха със среща в Раднево

  • 24 август 2023 21:59

  • 1139
  • 2
МЕ: Активните дискусии за бъдещето на въгледобива продължиха със среща в Раднево
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

С общи усилия можем да направим прехода възможно по-плавен и по-безболезнен за засегнатите. Около това мнение се обединиха участниците в дискусия, посветена на бъдещето на енергийния комплекс „Марица-изток“, която се проведе по инициатива на „Мини Марица–изток“ ЕАД в Раднево. В срещата участваха министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министър Красимир Ненов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, областният управител на Стара Загора Ива Радева, синдикалисти, представители на неправителствени организации, на научната общност, фирми от региона и други заинтересовани лица, съобщават от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„Това не са срещи, срещу които стои просто лист хартия. Има смисъл от истински разговор, свързан с търсенето на алтернативи и привличането на инвеститори. Смисленият разговор е да се търсят решения, удовлетворяващи възможно най-голям кръг от хора.“ Това каза министърът на енергетиката Румен Радев пред участниците в дискусията. По неговите думи диалогът трябва да се води така, че да имаме устойчиво производство в голям мащаб и заетост на хората.

Ключов напредък по заварени проблеми и изоставени проекти отчете кабинетът за втория месец на своето управление

Според изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ инж. Илза Чинкова един от основните проблеми в региона е необходимостта от по-добра комуникация за предстоящите събития, свързани с енергийната трансформация и перспективите пред комплекса.  Дискусията в Раднево е в отговор на тази необходимост.

Основният интерес на участниците бе фокусиран върху бъдещето на заетите в комплекса и гарантирането на достойните им доходи. Перспективите за поетапно намаляване на въгледобива предизвикват притеснение.

Около 1.15 млрд. евро са предвидени от Фонда за справедлив преход за трите въглищни региона, но тези средства са несъпоставими с необходимите инвестиции за рекултивация и нов икономически облик. Заместник-министър Ненов акцентира, че необходимите инвестиции задължително трябва да бъдат намерени, защото става въпрос за околната среда, здравето на хората и бъдещето на нашите деца, с които компромис е недопустим.

Предстои изготвяне на интегриран план за инвестиции в комплекс „Марица-изток“, който да отчита всички преимущества на региона – квалифициран персонал, традиции в индустриалното производство, инфраструктура, стратегическо местоположение и други, – това е една от основните задачи в работата на екипа на Министерството на енергетиката, стана ясно по време на дискусията. Инвеститорите търсят инфраструктура, която да им позволи бързо да разгърнат производството си, и в този смисъл потенциалът на региона следва да се използва пълноценно, бе посочено на срещата. 

По отношение на водените с Европейската комисия разговори за предоговаряне на ангажиментите на страната, залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост, заместник-министър Ненов съобщи, че тези обсъждания са свързани с повишаване на амбицията, свързана с нискоемисионни  мощности, които да бъдат въведени в експлоатация в обозримо бъдеще.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1139 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2023.08.25 | 01:32

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства ---- Xmiss.pw

2023.08.25 | 01:12

1
Каква дискусия. Само информират хората за затварянето.

Добави коментар

Водещи новини