Държавата няма да извършва разпоредителни сделки с недвижимо имущество на "Мини Марица-изток" без решение на НС, прие парламентът

  • 20 юли 2023 14:07

  • 291
  • 0
Държавата няма да извършва разпоредителни сделки с недвижимо имущество на "Мини Марица-изток" без решение на НС, прие парламентът
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавните органи да не могат да извършват определени действия на територията на „Мини Марица-изток“ без решение на Народното събрание, прие парламентът със 196 гласа „За“ и 11 „Против“. Решението подкрепиха от всички парламентарни групи без депутатите от "Има такъв народ".

Първоначалното предложение, внесено от „Възраждане“, предвиждаше да се наложи мораториум върху определени действия на територията на енергийния комплекс. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) посочиха, че проекторешението за мораториум е противоконституционно и Конституционният съд вече се е произнесъл с решение от 28 септември 2021 г. по подобен казус. Затова от управляващата коалиция направиха предложения за редакционни поправки при обсъждането в пленарната зала.  

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) предложи да се запише, че "държавните органи не предприемат следните действия без решение на НС по предложение на министъра на енергетиката". Тази поправка беше приета от залата със 140 гласа „за“ и 68 „против“. Ако се стигне до разпоредителни сделки с недвижимо имущество на „Мини Марица-изток“, това ще трябва да се реши в Народното събрание и тогава общественото обсъждане ще бъде пред всички, обясни той. 

Синдикалист: Задават се стачки, ако ще затварят "Мариците"

Без решение на парламента държавните органи няма да могат да извършват разпоредителни сделки с недвижимо имущество, собственост на „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и с недвижимо имущество държавна или общинска площ, попадащо в обхвата на концесионната площ по силата на сключения концесионен договор между Министерския съвет и дружеството, записаха депутатите. 

Изключение ще се прави за отдаване под наем на земеделски земи за земеделски нужди, намиращи се на територията на комплекса „Мини Марица-изток“. Тази редакционна поправка беше направена от Рамадан Аталай и подкрепена от мнозинството в парламента, предаде БТА.   

Последвайте канала на

Филип Епитропов
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини