Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините

  • 24 август 2023 17:24

  • 1162
  • 2
Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините
© МС
Слушай новината Слушай новината

Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините след внимателен анализ, който предстои да направи Министерството на финансите.

Това заяви премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, съобщиха от правителствената информационна служба.

Има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти, посочи министър-председателят. Необходимо е обаче да се намери устойчив подход, който няма да допуска ощетяване на никоя община. Освен това процесът на децентрализация трябва да се развива паралелно с повишаване на прозрачността и подобряване на контрола върху разходването на публични средства. Обсъдени бяха възможностите за създаване на нови целеви фондове, чрез които общините да финансират свои проекти. 

НСОРБ: С този бюджет общините ще оцелеят, нищо повече

В хода на разговора кметовете представиха подкрепен от всички общини модел за финансова децентрализация, който е разработен през 2022 г. въз основа на предоставени официални данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани възможните сценарии за всички 265 общини в страната.

Кметовете изразиха задоволство от това, че техните предложения са били чути при подготовката на държавния бюджет за тази година. Те се надяват на също толкова ползотворно обсъждане на проекта за 2024 г.

Вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова заяви готовност да съдейства на общините да работят по-активно с българските търговски аташета и посланици зад граница, за да привличат инвестиции по-лесно.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1162 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????

2023.08.24 | 23:28

2
А,ЗАЩО правителството НЕ ПРИЕМА НИЩО за БОРБА с КОРУПЦИЯТА по ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ-ПРОБЛЕМ НОМЕР ЕДНО на България ???? КОГА ще ПОСОЧИМ ВИНОВНИТЕ???? КОГА ще ЗАПОЧНЕ ВРЪЩАНЕТО на ОТКРАДНАТОТО ???? До КОГА ще "ТУПАМЕ ТОПКАТА"????
Иван Иванов

2023.08.24 | 17:40

1
Общинарите са кибици малко полезни

Добави коментар

Водещи новини