Премиерът Денков разкри в кой момент е бил на ръба да подаде оставката си

  • 07 август 2023 12:06

  • 5073
  • 11
© Фейсбук

Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги поставим. Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени 500 мерки с конкретен срок. Това заяви министър-председателят акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук. 

Според Денков оценките за работата на правителството трябва да ги дава българският народ и увери, че кабинетът всеки месец ще дава отчет за постигнатите резултати в своята работа. 

Той припомни, че на пресконференция през изминалата седмица бяха посочени пет министерства, където по думите му редовното правителство е заварило редица проблеми.

„В другите министерства, без да вдигаме много шум, гледаме да си свършим работата. Излязоха в медиите примери с Министерството на земеделието и храните, където бяха забавени субсидиите. Имаше сериозна опасност производителите на аграрна продукция да не може да си получат субсидиите. Това беше напълно заварена ситуация. Трябваше много бързо да се променят сроковете. Отделно, преди няколко дни, министърът обяви, че е решил проблема с програмата за аквакултури, където имаше риск да се загубят 24 млн. лева. Навсякъде гледаме да си свършим работата“, коментира още Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

Денков разкритикува служебните кабинети: Не са безупречни, заварихме грешки за милиарди левове

„Договорът с турската компания „Боташ“ крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочен - 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ. Енергийният и газов пазар се развиват много бързо, след няколко години ситуацията в Европа може да бъде съвсем различна. Очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове“, обясни Денков.

Страховете, които се насаждат срещу еврото, са неоснователни. Разбира се, трябва да следим инфлацията и да подготвим достатъчно добра информационна кампания, отговори премиерът на въпрос на потребител, зададен във Фейсбук.

Според него преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото.

Той уточни, че през септември или октомври в България ще стартира разяснителна кампания относно ползите от единната европейска валута.

Правителството залага пет основни приоритета в управленската си програма

По отношение на Шенгенското пространство акад. Денков подчерта, че влизането ни там е сред приоритетите на правителството.

Големият проблем в Австрия са имиграните. Вече имах няколко разговора с австрийския канцлер, който потвърди, че това е изключително сериозен проблем. Един от новите акценти е да се блокират организаторите на тези мрежи, защото там има доста средства. Опитваме се да променим подхода на европейско ниво. Има известен успех, защото статистиката показва, че с около 20% са намалели нелегалните мигранти в сравнение с миналата, обясни премиерът.

Относно другата страна, която се противопоставя на членството ни в Шенген – Нидерландия, Денков разясни, че при нея проблемът е съсредоточен повече към правосъдната система и борбата с корупцията у нас и добави, че законите, приети от Народното събрание, са усилия в тази посока.

Емил Радев за Шенген: 12 години стоим без всякакви причини извън Шенген, не може така

По темата с промените в Конституцията и мястото на служебните правителство министър-председателят подчерта, че реформите, предвиждани в основния закон, ще запазят статута на служебните кабинети. Онова, което ще се промени, е да отпадне възможността един човек да определя цялата политика в държавата.

Ще направим така, че президентът да може да избира служебен премиер измежду трима кандидати, тъй като такава е практиката и в други европейски страни. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И друг път съм казвал, че един премиер трябва да може да си избира екипа, за да може да работят по общите задачи, които има за решаване. Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година, коментира Денков.

На питане за Паметника на съветската армия акад. Денков напомни, че има решение на Столичния общински съвет, с което се казва, че мемориалът трябва да бъде премахнат и правителството просто е изпълнило нареждането на общинските съветници.

Акад. Денков коментира и проблемът с насилието в обществото ни. Той обърна внимание на татуировката на ръката на Георги Николаев, който наряза 18-годишното момиче от Стара Загора.

„Този девиз („Свобода или смърт“, бел. ред.) възниква по времето на нашите възрожденци, а този насилник говори за смъртта и свободата на неговите потенциални жертви. Напоследък забелязвам, че се използват националните символи за прокарване на фашистки идеи, което е злоупотреба с тях. Трябва да се помисли къде е мярката. Не можем да забраним някой да се татуира, но е неприемливо това да се прави по отношение на идеите на Възраждането и на българщината“, смята премиерът.

Сред другите актуални тема беше засегнат и въпросът със смяната на националния празник. Министър-председателят подчерта, че не е против 3-ти март да продължава да се празнува, въпреки предложението на ПП-ДБ национален празник да стане 24 май.

„Той има своето важно място в календара на празниците. Но аз съм „за” 24 май да стане национален празник. Това е желание да издигнем най-важните ценности, които са определящи за нас като народ”, сподели акад. Денков.

Министър-председателя разкри, че считано от днес започва работата по Бюджет 2024, в който ще бъдат дефинирани основните приоритети. От думите му стана ясно, че ще бъде направено всичко, за да може проектобюджетът за следващата година да влезе в законовите срокове и да бъде входиран в парламента в края на октомври. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С увери, че там, където заплатите са най-ниски, ще се търси „наваксване“.

Премиерът коментира и въпросът с учебните програми.

„Проблемът с учебниците е огромен. Учебниците се пишат според това каква трябва да е програмата. В най-кратки срокове очаквам промените в учебната програма, след това трябва да се промени методиката за оценка на учебниците. Те трябва да са насочени към даването на умения, а не само знания. Това е най-големият порок на сегашните учебници - много факти, много дати, много имена. Тези учебници трябва да помогнат на децата да се научат да мислят, да защитят тезата си, да анализират”, каза още Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

На въпрос какво трябва да стори държавата, за да може повече млади хора да останат тук, акад. Денков посочи, че това са основно две неща.

„На първо място младите искат професионална реализация. Затова и една от целите ни е да привличаме сериозни инвеститори и световни компании, но за да стане това, трябва да подобрим инвестиционната среда, което означава ефективно правосъдие, върховенство на правото и борба с корупцията. Другото е да има подходяща среда, в която да живеят – образование за децата, здравеопазване, добре уредени паркове, тротоари... говорим за приветливо място. В този смисъл местните избори са много важни, за да излезем от този кръг на „ремонт на ремонта”. И тук не визирам само София, а в цялата държава има много такива случаи”, каза министър-председателят.

„Има много сериозна дезинформация в публичното пространство, с измислени твърдения и интерпретации, които изобщо не съответстват на истината. За борбата с дезинформацията е важно да работят структурите, свързани с етичните стандарти на журналистите. Съветът за електронни медии очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително“, коментира Денков. 

Премиерът разкри, че веднъж вече е имал намерение да си подаде оставката. Това е станало при бламирането на Бюджет 2023 в Комисията по бюджет и финанси.

Когато бюджетът беше бламиран в Комисията по бюджет и финанси, се обадих на политическите ръководители и им заявих, че ако това не бъде оправено в зала, ще си подам оставката. Това беше във вторник вечерта, в сряда сутринта си бях подготвил речта, с която си подавах оставката, но точно преди Министерски съвет бях уведомен от политическите ръководители, че разногласията са преодолени, така че не се наложи да си подавам оставката, разказа акад. Денков.

Той все пак отново поясни, че ако нещата тръгнат „накриво“, ако се види, че „не можем да си изпълним управленската програма, тогава ще си подам оставката“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5073 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.08.07 | 15:27

11
Денков е безгласна буква. Ще прави каквото му се нареди.
Niki2

2023.08.07 | 14:58

10
Ако не си Способен си Отивай но после твоята партия повече да няма Право да се представи на следващите избори! Същото важи и за другите Партии например ГЕРБ...!!
Niki2

2023.08.07 | 14:50

9
Какво е това? Ще си дам оставката,няма да я дам но.... Ти си тук за да работиш!Работи и се Бори за тази Държава!!!

2023.08.07 | 14:32

8
ТАЯ ШМАТКА КОЙ ЛЪЖЕ. ЩЕ ПОДАДЕ ОТСТАВКА КОГАТО МУ НАРЕДЯТ. НА РАБЪ Е АМА НА МАЛАУМЩИНАТА.

2023.08.07 | 14:03

6
Нека да не я подава, ще бъде по- мразен след време, така правителството ще направи повече бели.
Късно е,либе,за китка

2023.08.07 | 14:02

5
Денке,а кой ти каза,че вече не си на ръба??Кире тъпото??Пинокио??Лорелайно???Гномчето??!!Тепърва ще разбереш КОЙ кой е и къде си!!!
Късно е,либе,за китка

2023.08.07 | 14:01

4
Денке,а кой ти каза,че вече не си на ръба??Кире тъпото??Пинокио??Лорелайно???Гномчето??!!Тепърва ще разбереш КОЙ кой е и къде си!!!
Тенев

2023.08.07 | 13:15

3
Да я беше подал....

2023.08.07 | 12:19

1
Хайде, стига с теци циркове.ПР акция.Сами си пишат въпросите и сами си отговарят.Красивитетета отново потвърди, че ни мислят за глупаци, които трябва да гласуват.

2023.08.07 | 12:55

2
Копейкин и кyPнелия ли? Типично за рях, те без опорки и до тоалетната не ходят.

Добави коментар

Водещи новини