Депутатите в жесток спор що е "интимна връзка"

  • 07 август 2023 10:09

  • 2204
  • 11
Депутатите в жесток спор що е "интимна връзка"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На извънредно заседание депутатите разглеждат законови промени за по-тежки наказания при домашно насилие.

Депутатите направиха разместване в програмата и започнаха работа с промените в Закона за защита от домашно насилие. С измененията „интимната връзка“ се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак. След това ще бъдат гледани и промените в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за нанасяне на телесна повреда.  Последна точка в дневния ред е ветото на президента върху Закона за съдебната власт.

Интимната връзка трябва да е 60 дни, за да има насилие. Подобно предложение ще направят вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с между първо и второ четене на проекта за промени в Закона за  борба срещу домашното насилие. 

Вече повече от час депутатите дебатират по проекта, в който се дава дефиниция на  определението на "интимна връзка". Поводът за предложенията са обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора. 

Определението, което проектът дава на интимна връзка е "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". Тази дефиниция обаче не се проема еднозначно. 

Клетва на извънредното заседание по време на лятната ваканция на НС положиха Росица Пандова-Йовкова и Мирослава Петрова.

Те влизат в състава на 49-отото Народно събрание по решение на ЦИК и се присъединяват към парламентарната група на ПП-ДБ.

Росица Пандова-Йовкова влиза на мястото на Петър Георгиев Петров, а Петрова на мястото Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното, който стана министър на регионалното развитие и благоустройството.

Петров пък бе назначен за зам.-председател на ДАНС.

"Свиквате Народното събрание, за да си разчистите сметките с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, като си измивате ръцете с трагедията на едно момиче", заяви Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" от парламентарната трибуна, в началото на заседанието.

Според вашето определение на поправките в Наказателния кодекс, вие с Делян Пеевскии и с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г сте в интимна връзка, ако не го виждате.

Така депутатът от ИТН се обърна към Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически в началото на извънредното заседание на парламента, посветено на законодателните реформи свързани с домашното насилие.

"Изключително грозно е как управляващата сглобка използва трагедията на едно момиче в Стара Загора, за да измие образа си", добави Йорданов.

"Българският народ вече се пропуди и ще продължава да го прави", заяви лидерът на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика.

Политиката на омразата прогони зад граница милиони българи, превърна здравната ни система в машина за пране на пари, „управлението на омразата“ унищожи българската индустрия, превръщайки ни от индустриална държава в страна от третия свят, от страна-износител в страна-вносител на хранителни стоки, унищожи отбранителния потенциал на държавата, демонтира образователната ни система, изтъкна Костадинов. От „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ отбелязват, че населението ни е с най-ниски доходи в Европа. За всичко това искаме справедливо наказание и, когато го заявяваме ясно и категорично, „управлението на омразата“ ни обвинява в реч на омраза, заяви Костадинов. Да искаш наказание за престъпниците, е реч на омразата, подчерта той.

Утре „управлението на омразата“, уважаеми сънародници, ще започне да руши паметници на Ботев и Левски, защото според него те са терористи, продължи депутатът. По думите му единствената пречка пред това е „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, затова „управлението на омразата“ иска да унищожи „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

Заедно с ИТН, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" също оспориха предложената дефиниция за "интимна връзка".

В отговор депутатът от ПП-ДБ Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. защити необходимостта от законово уреждане на закрилата за партньори при такава връзка:

"Към настоящия момент тези хора нямат защита. Не само, че нямат защита, а в случай на насилие жертвата не може да получи подкрепа за нейната ресоциализация или пък насилникът да бъде задължен да мине през програмите за справяне с гнева или с овладяване на агресията. Това целим".

НС не прие заседанието да бъде излъчвано пряко.

"Днешният дебат доказва колко просташки се мисли в тази зала по отношение на случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора".

Това каза съпредседателят на 'Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Кирил Петков по повод на нападки и закачки от страна на представители на други политически сили в парламента.

Петков беше лаконичен, но увери, че от ПП-ДБ няма да се откажат.

"Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора". категоричен беше той.

Депутатът Искрен Митев и отцепникът Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент влязоха в словесен сблъсък по време на дебата по промените в Закона за защита от домашното насилие, с което се дефиницията интимна връзка. Всичко започна след изказване на Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент, който каза, че управляващите са в интимна връзка, а ПП-ДБ са жертва на домашно насилие.

„Искахте да станете министър на спорта и когато не ви беше дадена тази позиция - направихте най-ниския, най-долния и най-жалкия акт в това Народно събрание“, отвърна Искрен Митев. Той визира изнесените от Василев записи от заседанието на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

Според Митев мястото на Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент е вън от политиката.

„Дълго време говорих с Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически относно психическото състояние на г-н Митев. Много пъти съм му казвал, че такива народни представители, са изключителна щета за една парламентарна група. Г-н Петков много пъти ми казваше, че той е част от семейството и не може да вземе мерки, защото хора като г-н Митев, тотално са изплискали легена“, разказа Василев.

Той изрази надежда изборите да дойдат по-скоро, за да остане Митев извън парламента и да си търси работа в Анимус. Росица Кирова, която водеше заседанието каза, че не е толерирала никого.

„Признавам си, че след като започна своята реплика г-н Митев, си позволих да не го слушам внимателно“.

По едно време разговорът стана твърде интимно и лично, но проблемът е много по-голям, системен и всеобхватен. Обществото ни е болно от липса на справедливост. Домашното насилие е част от много по-голям проблем – агресията, омразата, противопоставянето и насилието.

Това заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова, лидер на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Според нея още по-голямо внимание заслужава това между деца в училище.

Според нея проблемът е и по пътищата ни, и между съседите.

„Тези протести избухнаха заради всичко това. Това е нещо естествено и нормално. Те са срещу функционирането на системите на законодателна, съдебна и изпълнителна власти. Хората искат справедливост, а не човек с няколко предишни прояви да се разхожда на свобода, а 400 шева да са лека телесна повреда", каза тя.

"Протестът беше овладян, поне в София, и бе употребен. Издигнаха се надписи „Истанбулска конвенция“. Дали това искат хората на протеста? Те искат нито една повече! Политически лица обаче се появиха там, цинично усмихнати пред протестиращите от насилие и болка. Бяха тия лица, цинично усмихнатите, на селфита. И протестът спря. Защо ли?", запита Нинова.

"Г-н Рашков, вкарайте им акъл, знаете за какво иде реч. Тези хора убиват борбата срещу домашното насилие с този текст", заяви Нинова.

Това според нея е първият официален и задкулисен начин за въвеждане на еднополови връзки в България. "Ако това стане, това ще отвори вратите на много следващи стъпки. Жалко е обаче и следното

Искрен Митов пък се качи веднага след нея на трибуната и я обвини, че сее омраза по време на цялото заседание, вместо щом вижда грешка в текстовете да помогне да се подобрят нещата за благото на хората: 

"Само джендъри са ви в главата на вас!", завърши той речта си.

 

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2204 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Емѝ...

2023.08.07 | 12:09

11
И аз имам интимна връзка с вибратора си:))) Нали така?

2023.08.07 | 12:05

10
Абсолютна простащина ,ей тези ни управляват ,това е срамота.Не спряха с иронията,злобни подмятания ,ама тя държавата няма да се оправи с такива в парламента
ИСТИНАТА

2023.08.07 | 12:02

9
До КОГА ще "ТУПАМЕ ТОПКАТА" ?! КОГА ще ЗАРАБОТИМ ?!

2023.08.07 | 11:06

4
Съдът не е в състояние да съди по всички закони които ни натресохте по линия на ЕС. Те са нерационални, противоречиви, против нормалните отношения между хората. Ако се спрат дрогите на запада и содомиите, престъпността намалява с пъти.
до долния минетчия

2023.08.07 | 11:56

8
ТАКАВА ПРЕСТЪПНОСТ, НЕ Е ИМАЛО НИКОГА ПОБЪРКАН ПЛЪХ!
МАДАР ФАКАР

2023.08.07 | 11:54

7
А преди съдеха та мани....
ОLD KYP

2023.08.07 | 11:52

5
ДА ДОЙДАТ ПРИ МЕНЕ – ЩЕ ИМ ПОКАЖА !
Емѝ...

2023.08.07 | 10:26

3
Искам да се приеме истамбулската джендърска конвенция! ВЕДНАГА!!!
Niki2

2023.08.07 | 10:24

2
Нищо не е за лека телестна повреда 2 години и до 1000 лв. Това си е истинска подигравка към пострадалите!!!
????

2023.08.07 | 10:23

1
А,ще ЧУЯТ ли ТАМ и ДОКЛАДА на "КОМИСИЯТА по ИМУНИТЕТА на "Другарят-ЛИЧНОСТ-евроантлантик"Борисов" ????

Добави коментар

Водещи новини