Георг Георгиев, ГЕРБ: С това свое поведение РСМ не е готова за ЕС

  • 28 юли 2023 14:49

  • 1035
  • 0
© Novini.bg

Омразата между хората е факт и не мога да не твърдя, че не е политически мотивирана. Този инцидент се случва в контекста на разглеждането на конституционните промени в Северна Македония, които са част от залога им по присъединяването в ЕС. Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев във връзка с битите български фенове на „Левски“ в Скопие.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1368

„Нападението вероятно е било преднамерено. Нашето посолство реагира изключително адекватно. Но ако ние не решим кардинално този проблем, такива инциденти вероятно няма да отсъстват“, добави той.

По думите му голяма тревога е пробудила реакцията на властите в Скопие.

„Много голяма тревога у мен буди реакцията на македонските власти, които вместо да помогнат на нашите сънародници, те по-скоро са вложили усилия в това да арестуват българските фенове, отколкото да разберат как се е стигнало до престъплението, което е провокирано именно от омраза“, обясни Георгиев.

Лорер: Македонските власти знаеха за мача и трябваше да вземат мерки

„Страната ни реагира адекватно, предлагайки консулска защита. Може МВнР да привика посланика на Северна Македония за разговор или да бъде изпратена протестна нота. Лошото е, че тези инциденти много зачестиха в последните месеци“, каза още депутатът.

Не мисля, че тази държава, с поведението, което демонстрира, е готова да се присъедини към ЕС. Защото това не е само въпрос на политика, но и въпрос на ценности и на начин на мислене и поведение, отбеляза Георг Георгиев.

„Може би това щеше да бъде така, ако е изолиран случай, но това е пореден и всеки път оправданието е едно и също“, така Георгиев коментира думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, според когото вчерашните инциденти са били предизвикани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта.

Ковачевски: Инцидентите в Скопие са предизвикани от хулигани от двете страни

„Защо винаги от страната на битите са нашите сънародници?“, попита депутатът.

По думите му премиерът Ковачевски трябва да се замисли защо властите в РСМ не успяват да осуетят и да създадат достатъчни силни гаранции за сигурността на пребиващите на тяхна територия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини