Съдът да налага забрана за напускане на страната на дете в риск от незаконно извеждане, реши НС

  • 26 юли 2023 22:03

  • 1449
  • 0
Съдът да налага забрана за напускане на страната на дете в риск от незаконно извеждане, реши НС
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Районният съд по настоящия адрес на детето разглежда искане за налагане на забрана за напускане на страната на дете при конкретен и явен риск от незаконното му извеждане от родител, настойник, попечител или роднина, записа парламентът. Решението на съда може да се обжалва по общия ред. Това стана през промени в Семейния кодекс, приети при второто четене на изменения в Закона за чужденците в Република България.

Поправките в закона за чужденците имат за цел създаване на необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламентите на Европейския съюз, свързани с функционирането на Шенгенската информационна система (ШИС), на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ). Разписват се правомощията на националното звено ETIAS в МВР, което в съответствие европейски регламент, е компетентно да издава, отказва да издаде или отнема разрешения за пътуване на граждани на трети страни, които са освободени от изискването за виза. Гражданите на тези държави ще разполагат с ефективно правно средство за защита в случаите на отказ или отнемане на разрешението за пътуване, приеха депутатите.

Майчинството през втората година става 780 лева, решиха депутатите

Функционалностите на информационната система ETIAS ще бъдат достъпни за справка с данни за нуждите на граничните проверки на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за нуждите на дирекция „Миграция“ и звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР, за справка и проверка дали условията за влизане и пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се повиши капацитетът на правоприлагащите органи за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления чрез осигуряването на достъп до ETIAS.

Създава се и възможност за ефективен граничен контрол чрез изграждане и използване на функционалностите на националния интерфейс на СВИ в съответствие с Регламент (EС) 2017/2226. С промените се определя достъпът  до СВИ с цел въвеждане, промяна, заличаване и справка с данни на: оправомощени консулски служители в задграничните представителства, компетентни за издаване, анулиране и отмяна на визи, оправомощени служители на Националния визов център към дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи (МВнР), оправомощени служители на дирекция „Миграция“ и на звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР.

Органите на дирекция „Миграция“ и компетентните органи за издаване на визи в МВнР ще имат достъп до информационните системи за целите на проверка на условията за пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната и за преценка на обстоятелствата при издаване на визи. 

Разрешението за пътуване се издава в съответствие с изискванията на еврорегламент на чужденци от трети страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници, както и тези, които са освободени от изискването за виза при планиран престой на територията на държавите членки с продължителност не повече от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период;

Отказът, отмяната или отнемането на разрешението за пътуване могат да се обжалват пред Административен съд - София град, при условията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Разрешение за пътуване с ограничена териториална валидност може да бъде издадено по причини от хуманитарен характер или когато това се налага от държавния интерес или изпълнението на международни задължения, ако заявлението за издаването му е прието за допустимо, но все още не е приключила процедурата по обработването, реши Народното събрание. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини