Радев осъди идеята за смяна на националния празник: Това е покушение срещу историята

  • 26 юли 2023 14:03

  • 5494
  • 0
© Булфото (архив)

Явно управляващите изпитват някаква заплаха от служебните правителства, щом искат да ги махнат от Конституцията. Това коментира пред журналисти държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът определи проектът за конституционни промени като „юридически неграмотен“ и „политически порочен“.

„Това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите. След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за предстояща правосъдна реформа, обществото ни очакваше да види работещи решения, повече справедливост и предвидимост, но вместо това му се сервира национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция и погазване на основополагащи принципи за баланс между властите. Това е открита заявка за превземане на съдебната власт“, сподели Радев.

Славов: Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа

Той поясни, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се опитва да я закрепи с административни и силови мерки.

Президентът открои контраста между служебните и редовните кабинети.

Явно се потвърждава максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да скрепи своята власт с административни и силови мерки. Що се отнася до служебните правителства – явно управляващите виждат в тях някаква заплаха. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт. Това няма как да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно правителство, защото те имаха възможност във всеки един момент да го прекратят. Имаха възможност изобщо да не се стига до служебно правителство. Явно заплахата е в осъзнаването на контраста, особено между последното служебно правителство и последните редовни правителства. Докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше. Докато редовните правителства, особено последното, демонстрираха управленска немощ и разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и решителност, както и работа в името на хората. Докато стояха с руски посредници за по-скъп газ, невъзможност да завършат интерконектора с Гърция и високите, смазващи цени на горивата, служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо, каза още държавният глава

Държавният глава отбеляза още, че „всяка промяна в законите заради някаква личност е грешен подход“.

„Не намирам друго обяснение, освен това, че управляващите се подразниха от едно изследване на „Галъп интернешънъл“, че служебното правителство излезе с много висок рейтинг на одобрение – много по-висок от този на сегашното редовно правителство, което е в началото на мандата си. Явно това не може да се прости, явно контрастът е много голям“, добави президентът пред медиите.

Даниел Митов: Служебният кабинет трябва да се премахне от Конституцията

По темата със смяната на националния празник 3-ти март с 24 май Радев смята, че това е „покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци и срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини“.

Аз съм против такива експерименти. Един референдум ще раздели още повече обществото. Предлагат ни непростимо разделение, подчерта президентът Радев.

Никола Минчев за 24 май: Ще има обществена дискусия

Последвайте канала на

Владимир Василев
5494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини