Първо заседание на Комисията по конституционни въпроси, "Възраждане" обяви, че ще отхвърли всички предложения

  • 25 юли 2023 11:21

  • 2953
  • 0
© Novini.bg

Парламентарната комисия по конституционни въпроси откри днес първото си заседание. Промените в основния закон, предложени от ПП-ДБ, според коалицията срещат „широка политическа подкрепа“.

Предвижда се разделяне на съдебния съвет, както и възможност гражданите да подават индивидуална конституционна жалба.

Първо заседание на Комисията по конституционни въпроси

Също така се предлагат нови правила за служебното правителство, ограничаване на мандатността на кметовете на общини и вписването в основния закон на 24 май като национален празник.

Още в началото на заседанието народният представител Златан Златанов от "Възраждане" обяви, че от партията ще отхвърлят всички предложения за конституционни промени, внесени от „представителите на сглобката“.

По думите му от "Възраждане" смятат, че основният закон се нуждае от реформиране, но поясни, че в условията на геополитически турбуленции сега не е най-удачният момент.

Златанов посочи още, че смяната на 3-ти март с 24 май се прави с умишлената цел да се скъсат „вековни традиционни отношения с Изток“.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС коментира, че е крайно време да се направят тези промени в Конституцията и да се създаде достатъчно добър проект, за да не се налага нова ревизия.

Всички трябва да изпълним стандартите по отношение на Съдийския и Прокурорския съвет. Когато седнем да пишем текстовете с техните подробности, съм сигурна, че ще намерим баланс. Българското общество очаква от нас отговорност, допълни Захариева.

Тя подчерта, че е необходимо да се засили независимостта на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

„Тези идеи са част от усилието да внесем общ законопроект“, заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Проектът на ПП-ДБ предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет, като от него прокурорите се отделят в Прокурорски съвет, намаляването на правомощията на главния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и смяна на националния празник от 3 март на 24 май. Друго предложение е президентът вече да не може да назначава свои хора за служебни министри, а тази функция да извършва редовното правителство в оставка. В тези случаи изборите ще се провеждат до 1 месец от разпускането на НС.

БСП отказаха да коментират идеите на ПП-ДБ. Представителят им в комисията Мая Димитрова обясни, че някои от темите не са в дневния ред на обществото, но левицата ще изрази становището си след като бъде представен общия законопроект. ДПС също не изразиха становище.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини