Ивайло Калфин: Имаме силен инструмент за влизане в Шенген

  • 18 юли 2023 18:08

  • 1452
  • 0
Ивайло Калфин: Имаме силен инструмент за влизане в Шенген
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Голяма част от причините все още да не сме в Шенген са извън България. Това не е справедливо, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на външните работи, бивш министър на труда и социалната политика и бивш евродепутат Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Преди присъединяването на България и Румъния Шенген винаги е бил технически процес. В нашия случай стана политически. Поставят се редица условия, като реформи в съдебната власт и борба с корупцията, но това са проблеми, които има всяка една страна в Европейския съюз, добави той.

Ние имаме един много силен инструмент, който използваме много рядко – участието ни в Европейския съюз. Има редица въпроси, които зависят от българските позиции. Когато Европейският парламент те подкрепя, всички комисии те подкрепят, а една-две държави използват въпроса, за да решават вътрешните си проблеми, България има лостове, които може да използва, подчерта Калфин.

ЕП пак потвърди подкрепата си за присъединяването ни към Шенген

По думите на бившия евродепутат в дългосрочен план България има интерес да влезе в еврозоната. Но подготовката за това трябва да се извърши чрез вътрешната ни политика. Въпросът е, че в България няма дългосрочна икономическа политика, всеки започва отначало, каза още Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини