Владислав Панев (ПП-ДБ): Има идея Българската банка за развитие да бъде приватизирана

  • 14 юли 2023 18:49

  • 612
  • 0
Владислав Панев (ПП-ДБ): Има идея Българската банка за развитие да бъде приватизирана
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

На заседание на парламентарната група на ПП-ДБ следващата седмица ще стане ясно дали ще подкрепят кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ. Това съобщи в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната""-"Демократична Българив" (ПП-ДБ) Владислав Панев.

„Вчера проведохме изслушване с Димитър Радев и му задавахме въпроси, включително за проблемите, които имаше в банковата система по време на неговия мандат, както и разрешенията за сделката с Общинска банка и акциите на Първа инвестиционна банка, които бяха придобити от Българската банка за развитие. По отношение на банковия надзор имаме своите забележки. Там проблемът е, че подуправителят и неговият мандат продължават и след този месец“, каза Панев.

„Споменът от КТБ не е толкова далечен. Българската банка за развитие под ръководството на Стоян Мавродиев се превърна в новото прасенце касичка на олигархията. Това, че през последните две години банката се управлява добре и стабилно, е изключение от правилото“, подчерта той.

Извънредно заседание на НС във вторник, избират управител на БНБ

Панев заяви, че има идея Българската банка за развитие да бъде приватизирана.

Това би било много сериозен риск пред банковия надзор и държавните финанси продължаването ѝ да бъде държавна институция. Това, за което е създадена – подкрепа на малък бизнес, не се осъществява, коментира заместник-председателят на групата на ПП-ДБ.

Дали ще има подкрепа за тази идея – предстои да говорим с парламентарните групи. Това е решение на Министерски съвет и по-конкретно на министъра на иновациите и растежа, добави той.

Владислав Панев успокои, че няма опасност за банковата система. Тя е достатъчно стабилна и в обозримо бъдеще проблеми с търговските банки няма да има.

„Планираме увеличение на доходите в сфери, в които миналата година нямаше такова. Има достатъчно резерви за намаляване на капиталовите разходи. Този буфер ще помогне да се вместим с 3% дефицит“, съобщи депутатът от ПП-ДБ.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини