Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати за подуправители на БНБ

  • 13 юли 2023 14:16

  • 292
  • 0
Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати за подуправители на БНБ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител – ръководител на управление „Банково“ и на кандидат за подуправител – ръководител на управление „Емисионно“ на Българската народна банка (БНБ), представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. В подкрепа на решението гласуваха 145 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, а 66 от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН) бяха „против“.

Предложенията за кандидати за подуправители се внасят в писмена форма от управителя на БНБ до бюджетната комисия в 3-дневен срок от решението за избор на управител на БНБ, реши парламентът. За избран при гласуването в пленарна зала се смята кандидат, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако кандидат не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, предвиждат правилата.

Тошко Йорданов от ИТН предложи още сега в процедурните правила да се запишат имената на бъдещите подуправители. Става дума за Андрей Гюров и Петър Чобанов, защото те са се разбрали вече, коментира той. Склонен съм още от сега да напишем имената им, допълни Йорданов.

Деян Николов („Възраждане“) коментира, че не е достатъчно да се запишат само имената, а предлага да се включат и ЕГН-ата, както и какви политики ще следват въпросните подуправители. Той поиска и БНБ да си публикува анализа за приемането на еврото. Николов призова председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев в комисията да направят и икономически дебат за еврозоната.

Чудя се защо парламентът продължава да си губи времето с предрешени казуси, коментира и Георги Свиленски („БСП за България“). Запишете само един критерий и дайте да не губим времето на българските граждани и парламент – „утвърждава се всяка една кандидатура, която е утвърдена в борда между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“, а от вчера и ДПС ги включете в този борд“.

Скандали отново белязаха редовното заседание на НС

Вече пореден час се удивявам на това как вие критикувате всъщност демокрацията –  тя така функционира, в парламент са образуват мнозинства и взимат решения, отговори му Георг Георгиев (ГЕРБ-СДС). По този начин като разсърдени деца да тропате с крак от трибуната и да хвърляте в една или друга посока някакви инсинуации - няма как да се съгласим с това, допълни той.   

В ход е процедура за избор на нов управител на БНБ. Трима са кандидатите за гуверньор на Централната банка – настоящият управител Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС; Любомир Христов – от „Възраждане“; и Николай Каварджиклиев – от „БСП за България“. Те ще бъдат изслушани днес в бюджетната комисия.

Последвайте канала на

Калина Христова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини