Подготвят нови правила за къмпингуващите

  • 11 юли 2023 20:59

  • 2347
  • 0
Подготвят нови правила за къмпингуващите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Започва работа по нови правила за къмпингуването по българското Черноморие. Те трябва да бъдат готови до края на годината, стана ясно след дискусия между представители на неправителствени организации, местната власт, правителството и парламента, организирана в Народното събрание от ПГ на ПП-ДБ.

Представители на местната власт, от една страна и на екологични организации на свободно къмпингуващите, от друга, сблъскаха позиции за проблемите, които този вид туризъм създава. 

"За общините е непосилно да осигурят почистването и само местните жители да плащат такса смет", посочи зам.-кметът на Шабла Мариян Жечев:

"Към момента имаме пълно беззаконие. Не говоря за замърсяването. Говоря за произведения отпадък, за всичко това да платим, да платим и таксите на МОСВ по Закона за управление на отпадъците. То всичко в нашата община струва над 200 лева на тон. Годишно в тези зони събираме над 500 тона отпадък", допълни той.

РЗИ-Бургас обяви има ли салмонела в морето край Китен

Адвокат Дончо Бораджиев от организацията "Да защитим Корал" заподозря, че целта на подготвяната наредба е да се забрани свободното къмпингуване.

"Законодателството не може да се прави на принципа: заради лошите да ограничим добросъвестните. Тя тази култура се създава с работещи институции, с налагането дори и на санкции, щом трябва", каза Бораджев, цитиран от БНР.

От следващия месец работни групи започват работа по изготвяне на нов регламент. Според депутата Ивайло Мирчев този регламент трябва да е готов до края на годината и да отчита съображенията както на желаещите да летуват, така и на местната власт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини