Подведоха ли се депутатите при гласуването за референдума против еврото?

  • 08 юли 2023 12:32

  • 2669
  • 0
Подведоха ли се депутатите при гласуването за референдума против еврото?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика обяви, че референдум срещу въвеждане на еврото все пак трябва има. Според него депутатите не са разбрали какво точно гласуват и всъщност са дали зелена светлина на допитването, без да се усетят.

Проектът на решение на правната комисия отхвърля референдума. При гласуването в зала именно това решение е отхвърлено от мнозинството, обяснява Костадинов. От ПП-ДБ са на обратното мнение - те смятат, че няма проблем с гласуването и волята на парламента против референдума е ясна.

В свой пост в социалните мрежи председателят на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика показва снимка на проекта на решение относно провеждането на референдума, с което се отхвърля провеждането му. Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика твърди, че това проекторешение е било отхвърлено от ПП-ДБ, ГЕРб-СДС и ДПС и според него това означава, че референдум ще има.

Костадинов обвинява юристите от ПП-ДБ, че не могат да подготвят и решение като хората. Смята, че в него са липсвали мотиви, което, само по себе си, го прави нищожно.

Председателят на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" изразява надежда, че сега, когато крайното решение е в ръцете на президента, той ще се съобрази с решението на НС да насрочи референдум.

Вчера преди гласуването в пленарната зала председателстващият парламента Росица Кирова даде указания, съгласувани с председателя на 49-тото НС Росен Желязков.

Народното събрание отхвърли референдума за еврото

"Да обясня за всички - гласуваме предложението на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", на организаторите на референдума, което е неподкрепено от комисия. Тоест, който гласува "за", ще гласува за провеждане на референдума, който гласува "против", ще бъде против провеждане на референдума", каза тя.

Последва гласуване, а след това и прегласуване, поискано от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Резултатът показа и двата пъти, че предложението не е прието.

Днес в ефира на БНТ Атноанета Цонева от ПП-ДБ коментира, че проблем с гласуването няма и волята на парламента за референудам е ясна. "Аргументите, които бяха представени и в правната комисия, и вчера в парламента, начинът по който протече гласуването, независимо, че това е решение, проекторешение не е било изчетено. Няма никакъв проблем по отношение изразяване на волята на Народното събрание какво смята по тази тема и оттук нататък ще се случи. Защото знаем намеренията пък на тези, които поддържат провеждането на референдум - ще гледа този въпрос Конституционният съд", каза тя.

Дали Конституционния съд ще бъде сезиран и от кого предстои да видим. На "Възръждане" не достигат необходимите 48 гласа за целта и трябва да търсят подкрепа от други политически сили в НС.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини