Георги Ганев (ПП-ДБ): В момента приоритетът на България трябва да е през бюджета да се осигури стабилност

  • 07 юли 2023 21:34

  • 1166
  • 0
Георги Ганев (ПП-ДБ): В момента приоритетът на България трябва да е през бюджета да се осигури стабилност
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Народът е могъл да се произнесе за еврото в предходни периоди, преди да влязат в сила международните договори. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Георги Ганев по повод днешното решение на парламента да отхвърли референдума на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" срещу еврото.

Проевро хората в България трябваше и трябва да бъдат много по-активни да обясняват приемането на еврото, ползите и рисковете от това. Видели сме позитивите от валутния борд - че е по-добре с него, отколкото без него. Същото важи и за еврозоната, заяви Ганев.

Той посочи, че не е убеден, че въвеждане на паралелно плащане в лева и евро е полезен ход. Но паралелното показване на цените е абсолютно задължително, отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

По думите му в момента приоритетът на България трябва да бъде през бюджета да се осигури стабилност.

3% бюджетен дефицит не е толкова фетиш, колкото разумно ниво в дългосрочна гелдна точка. От кризи не се излиза с харчене, а с коригиране на погрешно направените разходи и насочването им в правилна посока. Големият проблем при огромните харчове е, че след това растежът е много мижав, посочи Георги Ганев.

Кабинетът разглежда Бюджет 2023

Към момента заявката от Министерски съвет е умерено харчене. Аз бих предпочел дори по-малко. Има области, в които трябва да се види дали не може да има увеличение на разходите за сметка на други приоритети. Тряба да има разговори, за да се се стигне до един приемлив вариант, който да влезе в парламента, добави той.

Ганев коментира и вчерашното посещение на президента на Украйна Володомир Зеленски в България.

Визитата на Зеленски беше знакова за избраната посока на България в днешната ситуация – и вътре в държавата, и в света като цяло, и в нашия регион. Тази визита показа ясно, че България е избрала накъде иска да върви и към кои общности иска да се приобщава. Надявам се, че тази визита ще ни даде тласък да продължим по този път, каза още депутатът от ПП-ДБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини