В парламента изслушват кандидатите за управител на НЗОК

  • 07 юли 2023 07:13

  • 279
  • 0
В парламента изслушват кандидатите за управител на НЗОК
© Булфото (архив)

Стойността на клиничните пътеки в здравеопазването да се определя от резултата от лечението, а не от включените в тях дейности - за такъв механизъм се обяви проф. Жени Стайкова, кандидат за управител на Здравната каса, издигнат от парламентарната група на БСП.

Тя беше изслушана по време на заседание на здравната комисия в парламента.

Здравната комисия в НС прие на първо четене бюджета на НЗОК

Другият кандидат, предложен от ГЕРБ-СДС, Иванка Динева представи като свой приоритет създаването на приемна за пациенти, в която да се решават проблеми, свързани с лечението им.

Ако бъде избрана за управител на Здравната каса, проф. Стайкова ще настоява за законодателни промени, с които да се обърне структурата на разходите на обществения фонд – към намаляване на разходите за болнична помощ и увеличаване на тези за профилактика и дейности извън болниците до средноевропейските им стойности. Кандидатът на БСП е против премахването на клиничните пътеки, но за промяна на начина за остойностяване.

"Тъй като този вложен финансов ресурс трябва да корелира с резултата от лечението, а не с медицинските дейности"

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева, която е бивш директор на столичната Здравна каса, представи седем краткосрочни цели. Сред тях – завършване на преговорите със съсловните организации, осигуряване на спокойствие за лекарите и медицинските заведения, както и доближаване на здравния фонд до пациента.

"Аз мога да поема ангажименнт пред вас, че лично ще осъществявам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със служителите".

Новият управител на Здравната каса трябва да бъде избран на пленарно заседание в парламента до 12 юли.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини