НСТС подкрепи без единодушие бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет

  • 03 юли 2023 16:50

  • 2551
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

НСТС обсъди три от най-важните проекти - Бюджетите на НЗОК, ДОО и Закона за Държавния бюджет за 2023 г. Това обяви след заседанието на Тристранния съвет вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

„За бюджета на НЗОК НСТС не постигна единодушна подкрепа. Добра новина обаче е, че държавата ще поема разходите за инвитро процедурите. За бюджета на ДОО Съветът също не постигна единодушна подкрепа - Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" не подкрепят. Проектът на държавния бюджет за 2023 г. беше подкрепен от всички организации, с изключение на КТ "Подкрепа"”, обясни тя.

Финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на поясни: „НСтС подкрепи, макар и не единодушно, и трите бюджета. Държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1.8% ръст на икономиката, 8.7% инфлация, запазени социални плащания и политика на доходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани капиталови разходи. Заложен е 100% дивидент от държавните дружества.”

По думите му целта е бюджетът да се приеме през юли и да бъде в сила от 1 август.

„Последните 4 седмици приходните агенции работеха изключително активно. В края на юни България излезе на плюс в бюджетното салдо. В края на май имахме изоставяне с 1,2 млрд. лв., но това беше наваксано”, допълни още Василев.

От Българска стопанска камара обявиха, че са дали подкрепа и за трите проекта. „Никой не иска изненади. Тези бюджети трябва да ги има, за да продължат да функционират и държавните, и обществените системи. Това не са идеалните бюджети, но в кратките срокове не можеше да се очакват сериозни реформи и политики да се осъществят до края на годината.

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния

Чухме детайлно точките на социалните ни партньори от синдикатите, вижданията на държавата, но тези бюджети са изпълнимите бюджети. Всички трябва да работим в такава посока, че когато този бюджет приключи, дефицитът да бъде по-малък от тези 3%.”

От Асоциацията на индустриалния капитал на България обясниха: „Подкрепихме проекта за държавен бюджет. Получихме уверение, че 3-те процента дефицит няма да бъде постиган чрез задържане на средства за бизнеса. Ще продължи и обсъждането за това как мерките за повишаване на събираемостта да не доведат до значителни административни тежести за бизнеса, особено за малкия бизнес. АИКБ за първи път от повече от 10 години подкрепи бюджета на НЗОК. Гласувахме против бюджета за ДОО, защото не виждаме реформи. Свидетели сме на ерозиране на пенсионната система, която насърчава укриването на осигурителни доходи и способства за разрастването на сивия сектор.”

„КНСБ подкрепи бюджета на Здравната каса, защото имаме увеличение на парите за здраве, но и получихме уверението на финансовия министър, че така ще успеем да постигнем минималните равнища, договорени в колективния трудов договор – 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лева за лекар до края на годината. Бюджетът на ДОО беше подкрепен от нас с известна тревога и с условие. Тревогата е за необходимостта от укрепване на пенсионния модел. Условието е да направим така, че минималното обезщетение за безработица да е равно поне на прага на бедност. Заявихме подкрепата си за това, което е направено в бюджета на държавата в приходната и разходната част. Общото увеличение на разходите за персонал е на 12-13% спрямо миналата година, като голяма част от парите идват като наследени увеличения от предишни години, но заложените увеличения са новите увеличения в образованието”, обясни Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

 „850 лева поне продължава да е възможна минимална заплата според нас”, допълни още той.

Василев допълни: „Правителството ще внесе бюджета с тези бюджети. Относно исканията за допълнително финансиране на възнагражденията – знаете, миналата година бяха вдигнати с над 600 млн. лв. на полугодие или над милиард на целогодишна база. Тази година са вдигнати възнагражденията на системите, които не получиха увеличение миналата година, с 10 процента.”

„За болничните – това беше обсъждано в парламента, заложено бе и в управленската програма. Обсъдихме от началото на другата година работодателят да плаща първите два дни, а следващите – от НОИ”, допълни той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини