Министър Стоянов: Подкрепям исканията на протестиращите служители на МВР

  • 06 юли 2023 18:29

  • 618
  • 0
Министър Стоянов: Подкрепям исканията на протестиращите служители на МВР
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните препотвърди подкрепата на министерството за исканията на протестиращите служители на ведомството за увеличение на заплатите. Той коментира темата по време на изслушване в парламентарната вътрешна комисия, предаде БТА.

Припомняме, че вчера финансовият министър Асен Василев заяви, че МВР са получили 20% увеличение на заплатите през миналата година, така че тази година няма да получат увеличение на заплатите. Стоянов добави, че ще се търсят варианти и ще бъде направен опит да бъдат удовлетворени поне част от исканията, които са свързани и със социални придобивки, както и материална база. 

Асен Василев: Общият дълг за 2023 г. е намален, имаме по-малък дефицит

Във връзка с мигрантския натиск министърът каза, че е направена реорганизация на силите, разположени по границата, и това вече дава резултат. Главният секретар Петър Тодоров посочи, че се увеличава броят на командированите служители от различни структури по границата.

Министърът и главният секретар отбелязаха, че ако преди опитите за незаконно преминаване са били около 1000, то сега са към 600. Те посочиха нуждата от повече служители в гранична полиция, където са необходими още около 1200 полицаи.

Главният секретар Петър Тодоров добави, че миналата година е имало почти 2000 присъди по престъпления, свързани с незаконния трафик на мигранти, а от тях 125 са ефективните. Той наблегна на необходими промени в Наказателния кодекс за тези престъпления. 

Продължават протестите в МВР

Тодоров посочи още, че недокомплект има и в други структури, като в Столичната дирекция на МВР има над 600 свободни места. Той добави, че се обявяват конкурси, но кандидатите се провалят на физическия изпит или на психотеста. По думите му част от причините за това са неатрактивните заплати. Премахнахме изпита за литературна грамотност и за диплома с оценка над четири, въпреки това не можем да привлечем кандидати, добави Петров. Министър Стоянов потвърди, че няколко хиляди е недокомплектът в МВР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини