Асен Василев: Общият дълг за 2023 г. е намален, имаме по-малък дефицит

  • 05 юли 2023 17:57

  • 3149
  • 0
©

Финансовият министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на съобщи, че страната ще изтегли по-малък дълг от първоначално планирания. Той даде брифинг след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Novini.bg.

"Приехме изменение в стратегията за управление на държавния дълг. Общият дълг за 2023 г. е намален спрямо предишната стратегия, тъй като имаме по-малък дефицит", съобщи той.

"Основните параметри са ясни - 3% дефицит, очаквана инфлация от 8,7% за годината, 1,8% ръст на БВП. Дългът, който е заложен за тази година, е в общ размер на 7,5 млрд. лева, от които 3 млрд. са по стари плащания. Тоест новият дълг, който взимаме, е в размер на 4,5 млрд. лева. Дългът към БВП ще бъде 22%, в края на миналата година е бил 21,8%. Очакваната инфлация е 8,7% средно за годината. Запазени са всички социални плащания и са завишени приходите", посочи финансовият министър. 

Асен Василев: Надявам се, че ще постигнем повече, особено ако инвестиционната програма се случи

В отговор на въпрос дали приходите от евентуална продажба на ядрено оборудване ще увеличи приходната част, той обяви, че това са активи на Националната електрическа компания,и нямат отношения към държавния бюджет.

Той попари надеждите за увеличение на заплатите в МВР, тъй като миналата години заплатите са се вдигнали с 20%. По думите му 10% увеличение ще получат тези служители, които не са получили въпросното увеличение.

Василев каза още, че политика по доходите се предвижда от 2024 година.

"Имаме обаче нова политика - ако има пенсиониране, съкращения, структурни реформи това ще става през централния бюджет, а не през техния", посочи Василев.

По-рано правителството прие проекта на бюджет за 2023 г. Той предвижда 3% дефицит, ръст на брутния вътрешен продукт с 1,8% като средно за годината инфлацията се очаква да е 8,7%.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини