Министър Стоянов участва в неформалното заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ ​в Испания

  • 20 юли 2023 16:02

  • 259
  • 0
Министър Стоянов участва в неформалното заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ ​в Испания
© МВР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните участва в неформалното заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, което се провежда в Кралство Испания. Държавата в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Една от теми, която обсъдиха вътрешните министри, беше отговорът на ЕС на извънредни миграционни ситуации. Министър Стоянов категорично заяви, че „като страна на предна линия, България е особено заинтересована от приемането на механизми на ниво ЕС, които да повишат капацитета на Съюза да противодейства на инструментализирането на миграцията. В тази връзка, очакваме бързо приключване на преговорите по предложението за Регламент за санкции срещу транспортните оператори, подпомагащи  нелегалната миграция“, уточни министър Стоянов.

„Оценяваме високо поставения силен фокус върху трафика на наркотици като едно от най-опасните проявления на организираната престъпност. Трафикът на наркотици се превръща в глобална заплаха за сигурността и предвид географското си положение, България следи внимателно ситуацията по маршрутите и новите тенденции“, посочи министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните в изказването си по темата „Организираната престъпност като глобална заплаха: засилване на международното сътрудничество, особено в борбата срещу трафика на наркотици“.

Той допълни, че за да бъде успешна борбата с трафика на наркотици, трябва да прилагаме в пълна степен инструментите за сътрудничество между държавите членки и  агенциите на ЕС, като подчерта важното взаимодействието с ключови трети страни.

В рамките на дискусията за „Агресията на Русия срещу Украйна – предизвикателства пред вътрешната сигурност на ЕС“ вътрешният министър изрази позиция, че стратегическите и оперативни мерки, прилагани в рамките на диалога към момента са ефективни.

България приветства готовността на Украйна за засилване на взаимодействието и обмена на информация с държавите членки и европейските агенции. Министър Стоянов предложи да бъдат изведени като приоритет заплахите в киберпространството, хибридните атаки и дезинформацията.

Министър Стоянов се срещна с директора на Базелския институт за управление

Друга работна тема в рамките на неформалното заседание беше за достъп на полицията до електронни комуникации и дигитални данни като предпоставка за правоприлагане и необходимостта от ефективна правна рамка. Българският вътрешен министър заяви последователната подкрепа на страната ни за приемането на нова правна рамка на ЕС, която да регламентира един балансиран, пропорционален, унифициран и съобразен с решенията на Съда на ЕС подход за събиране и обработка на данни. „Така ще се преодолеят различията в националните законодателства и ще се осигурят единни стандарти за използване на този полезен инструмент в борбата с престъпността.“

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини