Социалната комисия прие на второ четене промени в КСО

  • 05 юли 2023 18:28

  • 676
  • 0
Социалната комисия прие на второ четене промени в КСО
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Комисията по труда, социалната и демографската комисия прие на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), свързани с паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП). Вносител на промените е Министерският съвет и са свързани с европейски регламент.

В законопроекта се уточнява, че ПЕПП представлява продукт за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. "Рамката за създаване и предлагане на ПЕПП не цели да замени или да хармонизира съществуващите национални персонални пенсионни продукти или схеми, нито да засегне съществуващите национални задължителни и професионални пенсионни схеми и продукти. ПЕПП е доброволен продукт, който може да допълва съществуващите пенсионни продукти на национално ниво", се посочва в мотивите към законопроекта.

Между първо и второ четене ДПС внесе предложения за промяна в КСО, което обаче не беше допуснато за обсъждане. Севим Али (ДПС) обясни, че едно от предложението касае земеделските производители, с което "се цели да отпадне изискването за доказване на продажбата на растителна или животинска продукция". 

НС прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване

"Ненужно се утежнява, според нас, процедурата за установяване на наличие на осигуряване на лицата, които са земеделски производители. Впоследствие това създава затруднения за ползването на осигурителни права от тези лица", коментира Али. Второто предложение, обясни депутатът, касае времето на платените и неплатените отпуски за бременност и раждане. Али каза, че периодът на майчинство не се зачита за действителен осигурителен стаж. 

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната - Демократична България" изрази мнение, че предложенията на ДПС не касаят материята и обхвата на законопроекта. По негово искане се състоя гласуване и предложенията не бяха допуснати до разглеждане в комисията, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини