Народното събрание ще гласува окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване

  • 19 април 2019 07:11

  • 962
  • 1
Народното събрание ще гласува окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване
© Novini.bg

Народното събрание ще гласува окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване на второ четене, с които ще разреши на новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Законопроектът е внесен от ПГ на ГЕРБ и бе приет единодушно от депутатите на първо четeне. В сега действащото законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляват новите пенсии за трудова дейност, не се включва периодът от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход в периода 1 януари 1997 до 31 декември 1999 г.

С внесените изменения се дава възможност на лицата при подаване на заявление за отпускане на пенсия след 31 декември 2018 г. да изберат размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Това означава, че ще могат да включат дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им. 

Парламентът ще разгледа на второ четене и предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане. ГЕРБ предлага да се включат разпоредби, с които да се регламентира, че месечните помощи, които понастоящем се изплащат, както и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след редовно посещаване на детето в група за задължително предучилищно образование или в училище.

От ГЕРБ мотивират предложението си с обвързване между социалното подпомагане и задължението за редовно участие на децата в образователния процес.

„Обединени патриоти“ искат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание.

Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
данъкоплатец

2019.04.19 | 08:43

1

Най-важно е, в суматохата с народните дела - да не забравят да актуализират заплатите ,а някои и пенсиите си,защото минаха няколко месеца от последното повишаване,а народната мъдрост гласи:"Гладна мечка хоро не играе".

Добави коментар

Водещи новини