ПП-ДБ предлага осъдени за педофилия и трафик на хора да нямат право да работят с деца

  • 05 юли 2023 13:43

  • 815
  • 0
ПП-ДБ предлага осъдени за педофилия и трафик на хора да нямат право да работят с деца
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Осъдени за педофилия и трафик на хора няма да имат право да работят с деца, предвижда законопроект на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ (ПП-ДБ), съобщиха от пресцентъра на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“(ДБ). 

В предложените промени в Закона за детето е записано, че осъдените за сексуални посегателства срещу деца и трафик на хора, независимо дали са били реабилитирани, няма да имат право да работят в детски ясли, детски градини и училища. Те няма да могат да бъдат наемани и в организации в сферите на образованието, здравеопазването и социалните дейности, които се занимават основно с деца. 

В момента такава забрана има само за педагогически специалисти, осъдени за престъпления от общ характер. Целта на законовите промени е да се ограничи рискът от престъпен рецидив при работа с деца, се посочва в съобщението на ДБ . 

"Логистични проблеми" отново отложиха лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

В свидетелствата за съдимост ще се добави опцията за неосъждани за сексуални посегателства срещу деца и трафик на хора. Работодателите, които работят с деца, са длъжни да изискват такива свидетелства от кандидатстващите за работа и при неспазване да информират Държавната агенция за закрила на детето и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. 

В началото на годината служебният кабинет прие Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2023-2026 г.) и План за действие за нейното изпълнение за периода 2023-2024 година. 1563 са сигналите за насилие над деца през 2021 г., по които са работили мултидисциплинарните екипи по Координационния механизъм при насилие към организацията за защита на правата на децата УНИЦЕФ. 516 сигнали за дете в риск са регистрирани за първото шестмесечие на 2022 година. От тях 337 са за насилие над дете. 15 694 сигнала за онлайн насилие над деца са постъпили в Националния център за безопасен интернет (2021 г.). 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини