НС обсъжда промени в Закона за защита от домашното насилие

  • 05 юли 2023 09:35

  • 1011
  • 0
НС обсъжда промени в Закона за защита от домашното насилие
© Bulphoto, архив

Депутатите ще обсъдят предложението за произвеждане на национален референдум за запазването на българския лев до 2043 г. Според пприетия дневен ред обсъждането е предвидено за петък като точка втора. Заседанието ще започне в 9.00 часа с блицконтрол, а след обсъжданията за референдума ще се проведе парламентарен контрол. 

От групата на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ поискаха изслушване на министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в рамките на днешния парламентарен ден. 

Депутатите отхвърлиха предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е утре да бъде разгледан проект на декларация във връзка с продължаващите антибългарските прояви и изказвания в Република Северна Македония. Предложението за обсъждане на такава декларация доведе до размяна на реплики между "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. От ИТН припомниха, че именно декларацията по отношение на РСМ е в основата на свалянето на кабинета "Петков".

“Как можахте да отхвърлите тази декларация? Проявете малко българско самосъзнание - декларация, която да посочи проблемите, които имаме и към какво трябва да се стремим в преговорната рамка”, заяви Иван Ченчев от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. "Някои са забравили, ама ще припомня, че когато България трябваше да има единна ясна позиция по отношение на Северна Македония, с изключение на нашата група - ИТН - и на колегите от “Възраждане”, всички тук, тези, са национални предатели! БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е тогава, като част от управлението, което ние свалихме като една от причините, свързани със ситуацията в Северна Македония, уж имаха червени линии. Само, че тогава на госпожа Нинова ѝ беше удобно да стои тихо в това управление. Когато дойде гласуването, тогава по отношение на Северна Македония в залата те се въздържаха, отговори Станислав Балабанов. 

Георги Свиленски от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е коментира: "В българския парламент, на тези пултове, които са ви раздадени колеги, е написано "за","против" и "въздържал се". Вие сте вече трети или четвърти мандат депутати и трябва да знаете много добре, че гласуването "въздържал се" в никой случай не е "за". Според Тошко Йорданов "въздържал се" е демонстрация на подобно “навеждане” към “Продължаваме промяната”, които - както вие много добре знаете, дублираха външния министър на с Кирил Петков съветничката Весела Чернева, която, на всичкото отгоре, е издавала и секретни документи на македонската страна. "Заради предателството по отношение за Македония и заради лошата финансова политика на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, които ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в отново направиха министър на финансите, беше свалено това правителство", каза още той.  

Отхвърлени бяха и предложения за включване в дневния ред на промени в Кодекса за социално осигуряване. Спорд приетата програма за днес народните представители ще обсъдят на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие. В дневния ред е включено и предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г

Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" излезе с декларация по отношение на думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев пред военни разузнавачи, че “независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо България трябва да осигури възможност на съюзниците да имат възможност да ни помагат в гарантиране на сигурността и отбраната с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие, кинетично въздействие тогава, когато това се наложи”.

Министър Тагарев изрази високата си оценка за служба "Военно разузнаване"

Нарушаването на Конвенцията от Монтрьо противоречи на националните интереси и би било тежко международно престъпление, което няма да бъде простено. Конвенцията е подписана от четирите Черноморски държави за недопускане на милитаризацията на Черно море и че Турция може да затвори Проливите, включително и за кораби на воюващи държави. В ситуация, в която има активни военни действия в Черно море, вкарването на флот на нечерноморски държави ще предизвика сериозно напрежение, посочи Костадинов. По думите му се подготвя установяването на американска ВМС база край Бургас и предупреди управляващите “да не си играят с огъня”, за да не ескалира ситуацията в Черно море.

В момента депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие. Екатерина Захариева от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС изнесе статистика по темата.

От началото на годината 13 жени са загубили живота си от техни интимни партньори или съпрузи. Средно с около 10% на година се увеличава броят на подадените сигнали, издадените заповеди за незабавна защита. С около 10% на година се увеличават и сигналите, подадени от мъже за насилие, колкото и по-малко да са те в сравнение с тези от жени. Статистиката показва, че 30% от жертвите на домашно насилие не живеят заедно, а са във фиктивна връзка. Затова е необходим този закон - той е важна стъпка и преодолява голяма част от непълнотите в закона досега, но има и недостатъци. С него освен задължението на държавата да подпомага жертвите, се въвежда работа и с насилника, като се задължава той да търси психологическа помощ, посочи Захариева.

Законът предвижда въвеждане на регистър на домашните насилници.

Междувременно народните представители от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" се обявиха против продажбата на оборудване за АЕЦ "Белене" на Украйна. Те настояха извънредното заседание на Комисията по енергетика да не се състои. Една от точките в дневния ред е продажбата на руските реактори за АЕЦ "Белене" за Украйна. 

Според Георги Свиленски парламентът ще направи поредния абсур. Делян Добрев пък определи Украйна като единствен купувач на това оборудване. Според него парите от продажбата трябва да отидат не в бюджета, а в капитала на АЕЦ "Козлодуй" и да са за финансиране на реактора за 7 блок. "Единствената причина, поради която е това бързане, е, защото утре идва украинецът Зеленски. Не мисля, че след като даваме няколко транша оръжия, сега трябва да си продаваме или подаряваме и оборудването за АЕЦ "Белене", коментира Стоян Таслаков.

Предлагат да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"

След 30-минутна почивка Михал Камбарев от ПП-ДБ заяви, че обсъждането е все още на заглавието. „Скъпи граждани, ако в изказване не чувате решение, то се опитват да ви манипулират, ако чуете само несъществуващи теми – Истанбулска конвенция, джендър идеология, опитват да ви манипулират. Всичко това не съществува в текста. Ако намерите адвокат, който спечели дело, че родител не е дал шоколад на детето си, аз ще поема всички последствия и разходи. Ако се оставим на манипулатори на съвестта ни ще лежат човешки животи. От нас зависи дали ще спре тази черна статистика“, добави той. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини