Желязков на среща с Талат Джафери: Конституционните гаранции за правата на българите в РСМ са ключът към развитието на добросъседски отношения между двете страни

  • 30 юни 2023 15:45

  • 493
  • 0
Желязков на среща с Талат Джафери: Конституционните гаранции за правата на българите в РСМ са ключът към развитието на добросъседски отношения между двете страни
© Народно събрание
Слушай новината Слушай новината

Гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония с вписването им в Конституцията на страната е ключът към развитието на добросъседски отношения между двете страни.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети на среща днес с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Двамата участват в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма в испанския град Леон.

Росен Желязков ще участва в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма

Позицията на България по присъединяването на Скопие към Европейския съюз е последователна, подчерта Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети и допълни, че бъдещето на всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз. За напредък обаче е необходимо изпълнение на поетите ангажименти, предоговаряне на пакета от юли миналата година няма да има, заяви той и припомни, че по този въпрос има обвързващо решение на 47-ото Народно събрание.

Ще подхождаме както досега открито и конструктивно, очакваме конструктивно и добронамерено отношение от партньорите ни от Скопие,  каза председателят на българския парламент. Други държави няма как да разрешат нашите проблеми, особено при положение, че имаме ясен механизъм как да вървим напред, допълни той. По думите му от особено значение е да има промяна в тона на публичната комуникация на институциите на двете държави. Използваната от политиците реторика насочва и моделира обществения дискурс, смята Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети. Трябва с внимание да се отнасяме към това как двете държави представят своя съсед в информационното пространство, отбеляза той.

Фокусът сега е върху процеса на приемане на конституционните промени в Република Северна Македония, подчерта председателят на Народното събрание. Очакваме българите да бъдат включени изцяло на равна основа във всички места в конституцията, където са изброени останалите народи, добави той. Според него този процес ще управлява в значителна степен обществените нагласи и в двете държави. Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети подчерта, че конституционните  промени, в съответствие с постигнатото споразумение, трябва да влязат в сила преди пристъпване към следващата стъпка в преговорния процес – връчване на преговорната рамка.

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети посочи, че инициативата му за провеждане на настоящия разговор е водена от разбирането на България за необходимостта от поддържане на диалог на всички равнища за подобряване на климата между двете страни и за реален напредък по отношение на изпълнение на поетите ангажименти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини