Радев: Напрежението между мен и правителството е очевидно

  • 23 юни 2023 19:16

  • 4354
  • 0
Радев: Напрежението между мен и правителството е очевидно
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Това заяви пред журналисти президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на преди да отпътува за Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер. 

Държавният глава напомни, че основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани, пише "Нова телевизия".

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас, не бива да ни успокоява. Виждаме, че бойните действия ескалират. Явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война, сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители. В интерес не само на нас, а и на цяла Европа е, незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", категоричен бе президентът. 

Радев напомни, че според Конституцията и според Закона за отбраната и въоръжените сили, той е върховен главнокомандващ и във военно, и в мирно време. „Външната политика е споделена отговорност на институциите, които вземат решения и представляват България. И едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не водят до устойчиви решения. Очевидно е, че има напрежение между мен и кабинета”, допълни той.

Денков за напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ: След смяната на Гешев със Сарафов има рязко отклонение от законодателната програма

Държавният глава коментира и темата „Шенген”. По думите му датата 1 октомври е напълно реалистична за приемането на страната ни в зоната за свободно пътуване.Борисов: Аз няма да сваля правителството

„Очаквам крачка напред по този въпрос. Разбира се, зависи и от това доколко новото правителство ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет и доколко ще завърши вече започнатото. Затова заминавам и за Австрия, по покана на канцлера Нехамер, за да можем да продължим усилията за укрепване на охраната по нашата граница и ускоряване на нашето членство в Шенген. Канцлерът Нехамер е силен поддръжник на борбата на България срещу нелегалната имиграция. Европейската комисия взе решение и стартира стратегическа програма за следващите пет години за управление на външните граници, в която изрично е определена приоритетната роля на България, както и приоритетното финансиране на нашата страна”, подчерта Радев.

След като пристигна във Виена, държавният глава се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата са обсъдили задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на България към Шенген, както и теми от европейския дневен ред.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини