ПП, ДБ и "Спаси София" обявяват до дни Васил Терзиев за кандидат за кмет на София

  • 22 юни 2023 12:41

  • 3861
  • 0
ПП, ДБ и "Спаси София" обявяват до дни Васил Терзиев за кандидат за кмет на София
© Фейсбук

В началото на следващата седмица се очаква "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" да обявят общата си кандидатура за кмет на София – на предприемача Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите

Решението идва след продължили месеци наред официални и неофициални разговори, екипна работа и усилия, за да се стигне до решение, което да отговори на очакванията на столичани за реална промяна в управлението на най-големия град в България.

Шефът на СОС обяви кой ще е кандидатът за столичен кмет на ПП-ДБ

Номинацията на Васил Терзиев ще бъде представена на официално събитие. Не е изключено да бъде обявен и водачът на общата листа на коалицията за общински съветници, като се очаква това да бъде лидерът на "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично иБорис Бонев, пише mediapool.

Номинацията на Терзиев за кандидат за кмет вероятно ще е първата обявена. Засега от ГЕРБ, които в момента управляват Столичната община, пазят евентуалния си претендент в пълна тайна. Предстоящите през есента местни избори обаче са реален шанс за пръв път от повече от 15 години София да не бъде управлявана от ГЕРБ.

Първият кмет на София от ГЕРБ беше лидерът на партията Бойко Борисов – от 2005 до 2009 година, два частични мандата по около 2 години. Настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) управлява София от 2009 г., когато печели частични избори. След това тя спечели безапелационно през 2011 и 2015 година. През 2019 година обаче победата ѝ далеч не беше толкова лесна. Тогава Фандъкова беше на балотаж с бившия омбудсман Мая Манолова, който все пак спечели, но с по-малко от 5% преднина. Още преди да започне сегашният ѝ мандат, беше ясно, че Фандъкова не смята да се кандидатира отново за поста. В началото на тази година тя официално обяви, че няма да участна отново в местните избори. 

Сега ПП, ДБ и "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" смятат, че заедно могат да спечелят София.

Трите формации възнамеряват да подпишат коалиционно споразумение, в което да са изчистени всички подробности около обединението им. Неофициално източници на Mediapool коментират, че не е изключено да се положат усилия обединението в столицата да се превърне в национално, като идеята е в повечето по-големи населени места да има подобна коалиция с единни номинации.

Кой е Васил Терзиев

През май Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите напусна фонда за рисков капитал Eleven. Той беше заменен от Светозар Георгиев. Двамата са сред основателите на IT компанията "Телерик", която през 2014 г. беше купена от американската Progress с рекордна за региона сделка за 262.5 млн. долара. Терзиев е и съосновател на "Телерик Академия" и Campus X – проекти, които участват активно и помагат за развитието на IT и стартъп сферата в България.

Дълго името му се спрягаше за кандидат-кмет неофициално и с уговорката, че все пак не са изключени промени. Още преди месец се разбра, че той е финалният избор на коалицията за София. Потвърждението, макар и индиректно, дойде от записа от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", публикуван от напусналия ПП-ДБ депутат Радостин Василев. В записа се чува как съпредседателят на партията Кирил Петков казва:

"Говорихме с Васко Терзиев, да го питам. Викам: "Пич, ти си кандидат за кмет, какво мислиш по тая стратегия?". Да видим, щото да не каже: "Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече". Васко каза: "За мен е по-доброто нещо". Просто вика: "В интерес на истината ние си действаме в София, а това за държавата...". И специално му се обадихме и вика: "Аз бих взел сделката".

Повече от две седмици след гласуването на кабинета "Денков-Габриел" изглежда, че нестандартното решение за управление на страната по-скоро няма да попречи на дългите и сложни преговори между ПП, ДБ и "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" за общо явяване на изборите в столицата. Основното опасение за това беше, че обединението между формациите, към които се числи и "Екипът на София", се основаваше на идеята за промяна на модела на управление на ГЕРБ в столицата.

Пред Mediapool председателят на учредената преди няколко месеца партия "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" Борис Бонев обясни, че съвместното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ на национално ниво, не е повлияло на преговорите за общо явяване на местните избори през есента. "Имаме едно единствено изискване – София да не е разменна монета в осигуряването на комфорт на национално ниво", коментира Бонев. Той твърди, че ако партньорите поискат от "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" да смекчи тона си към ГЕРБ, формацията ще се оттегли от обединението – независимо дали това се случи преди или след изборите.

Обща листа в София

Доскоро нямаше яснота дали "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" ще се явяват с обща листа за общински съветници, или всяка формация ще има отделна. По информация на Mediapool обаче се върви към обща листа.

Имената на кандидатите за общински съветници все още се обсъждат, като всяка една от формациите в бъдещата широка коалиция представя номинациите си пред останалите и предложенията се коментират общо.

Очакванията са някои от настоящите общински съветници на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" да запазят избираемите си места и на вота наесен.

Районните кметове

Трите формации ще имат и общи кандидати за районни кметове на София. По неофициална информация голямата коалиция ще издигне за нов мандат доказалите се досега районни кметове на ДБ. В останалите райони ще предложи нови лица, като по информация на Mediapool при районите кметове няма да се следва стриктно пропорционалност между партиите, а ще се търсят възможно най-добрите кандидати, независимо от коя формация са предложени.

Предстои отделните политически сили да представят своите идеи и кандидати, които да бъдат обсъдени общо.

Борис Бонев проговори за бъдещия кмет на София и възможната кандидатура на Васил Терзиев

От отделните формации в бъдещата коалиция отказват дори неофициално да коментират кои точно досегашни районни кметове на ДБ се очаква да бъдат издигнати за нов мандат. Единствено посочват, че това са "активни и работещи за района си хора".

На местните избори през 2019 г. ДБ спечели 8 от общо 24 района, но по-късно се разграничи от кмета на "Красно село" Росина Станиславова. Така в момента формацията застава зад 7 от районните кметове.

Сред по-разпознаваемите са Трайчо Трайков ("Средец"), Георги Илиев ("Слатина"), Константин Павлов ("Лозенец") и Димитър Божилов ("Триадица").

Програмата

Една от основните цели на бъдещата голяма коалиция в София е още преди изборите да има ясен план как би управлявала столицата. За целта се разработва детайлна програма, която коалицията смята да следва, ако спечели изборите.

По неофициална информация на Mediapool в писането ѝ активно участват от "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" и от неправителствената организация "Екипът на София".

Преди няколко месеца организацията, водена от арх. Любо Георгиев, представи идеите си за промяна на града. В събитието главни роли имаха представители на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" и на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Преди няколко седмици пък "Спаси СофияСпаси СофияПолитическа партия “Спаси София” е обединение на граждани, чиято кауза е систематично и" представи своя план за развитието на столицата, като според Борис Бонев това по никакъв начин не пречи на общите планове за явяване на изборите и евентуално управление след това.

Лидерите и на двете формации, които се занимават в детайли с програмата за София, бяха сред първоначално обсъжданите имена за кандидат за кмет. Още преди месеци обаче се разбра, че при широка коалиция ще се търси номинация, различна от тези на Любо Георгиев и Борис Бонев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини