Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за България за Видин

  • 21 юни 2023 22:21

  • 1442
  • 0
Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за България за Видин
© Републиканци за България
Слушай новината Слушай новината

Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. за Видин. Това обяви самият той в предаването „Делници“ по Евроком.

Огнян Ценков е член на Изпълнителния съвет на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г., областен координатор за Видин, действащ общински съветник и бивш кмет на общината. Той припомни как се е стигнало до това да напусне ПП ГЕРБ и да стане една от водещите фигури в Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г..

„Мотивира ни обстоятелството в процесите, които протичаха в партия ГЕРБ. Ние работихме за изграждането на партийни структури, за печеленето на избори, а в последствие за създаването на политиките и постигнахме много полезни неща не само за областта, а и в национален мащаб. Участвах във всички национални събития, които се случваха на политическа партия ГЕРБ“, припомни Ценков и добави, че партията се е превърнала в лидерска и е започнал процес, който е в разрез с принципните позиции, които са били част от изграждането ѝ.

Цветанов: В парламента са удовлетворени, че вече няма главен прокурор

Огнян Ценков изрази мнение, че не вижда логика в действията на ГЕРБ след като са първа политическа сила, след последните предсрочни парламентарни избори, защо се стигна до ротация с ПП-ДБ и защо в така направената уговорка първа не е ГЕРБ с премиер Мария Габриел.

„Дали ще се стигне до ротация е друг въпрос“, заяви той.

Бившият кмет на Видин припомни, че през 2015 г. е заварил общината в много тежко финансово състояние.

„При бюджет 36 млн. лв., над 26 млн. лв. бяха задълженията, по-голямата част бяха просрочени, трупани няколко мандата преди това. Бяха наложени запори на банковите сметки и на касата на общината. Не разполагахме с нито един лев финансов ресурс, за да се върши оперативната работа. Приключваше финансовата година и срокове на проекти и аз си спомням една моя емоционална пресконференция, малко след като бях станал кмет, когато се обърнах към видинските граждани, към тези, които не са си платили местните данъци и такси да не чакат последния месец декември, а колкото се може по-бързо да си ги платят“.

Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г..jpg" />

Ценков разказа пътя, който е изминал като кмет, за да може да бъде подпомогната финансово община Видин с финансово оздравителния план и получаване на безлихвени кредити от държавната власт в лицето на Министерство на финансите, от държавния бюджет. Той припомни, че през 2018 г. община Видин е излязла от списъка с общини с недобро финансово състояние.

„Така до края на мандата успяхме да възстановим тези средства“.

Бившият кмет на община Видин заяви, че е работил много добре с правителството тогава. „Винаги трябва да има добро взаимодействие между местната и държавната власт. Те не трябва да са в някакъв конфликт, напротив – колкото по-добре работят, по-добри резултати постигат“, подчерта Ценков. Той добави, че: „Осъществяването на финансово оздравителния план беше именно едно такова добро взаимодействие и добра работа с държавната власт. Аз съм работил и с редовни правителства и със служебни. Благодарен съм на проф. Огнян Герджиков, който беше служебен министър-председател, който на Министерски съвет взе решението във Видин да бъде създаден филиал на Русенския университет. Заедно – местна, държавна власт и академичното ръководство на Русенския университет показахме един пример за добро сътрудничество и взаимодействие, и сбъднахме една многогодишна мечта“ и допълни, че това е едно от нещата, с които може да каже, че най-много се гордее през неговия мандат.

„Аз много се надявах сегашното ръководство на общината - кметът и неговия екип, в проведения разговор за предаване символите на местната власт да продължат да надграждат от по наше време. Ние им оставихме много проекти с осигурено финансиране – безвъзмездно, с европейска финансова помощ, но мога да кажа, че приключва един много тежък четиригодишен период за нас видинчани. Период изпълнен с лъжи, реваншизъм, заплахи и манипулации. Неизпълнение на поетите ангажименти, още от самото начало бяха изгонени служители на общината, които бяха дългогодишни, назначени преди мен. За оправдание беше използвано, че са работили с мен, други заради други партийни принадлежности. Наруши се качеството на администрацията, въпреки че бяха заведени дела и по този начин се създаде една недобра атмосфера в работата на администрацията. През последните 2 години и петте избора, които се проведоха имаше много натиск и заплахи над администрацията, за да бъде събрана определената електорална подкрепа и да се гласува за дадена партийна формация“, даде примери бившият кмет на града.

Той изтъкна, че проблемът с данъците на територията на общината е ключов и го определи като престъпление спрямо видинските граждани.

„Община Видин е с най-високите данъци в страната. В поредиците от заседания на общинския съвет е осигурено едно „удобно“ мнозинство от ГЕРБ - СДС, които гласуват безогледно всичко, което им се представи. Те не разсъждават, че именно предназначението на общинския съветник е органът на местно самоуправление, който да изработва местните политики за територията на общината. Да подобрява качеството на живот за страната ни, да работи за тяхното благоденствие и такава е клетвата, която полагаме всички, когато заемаме длъжностите си в местната власт“.

Цветан Цветанов: Обсъжданите промени за специалните служби са вариант „Пеевски 2“

Сред примерите, които даде Огнян Ценков е четирикратното увеличение на такса битови отпадъци за 33 населени места в общината, без самия град Видин. „Всички данъци бяха увеличени, всички такси и цени на услуги също“, подчерта Огнян Ценков.

Бившият градоначалник даде за пример не изграденият път за Видин (магистралният път Видин - Ботевград) и установената незаконна кариера за инертни материали на територията на община Видин, без да се мине по закона за концесиите.

„Около 2 години не се работеше именно по този участък. Сега в момента, доколкото чух отново започва да стартира процедурата“. По думите му в приоритетите на местната власт е именно помагане в изграждането и изработването на тези процедури спрямо законодателството.

Попитан как ще мотивира видинчани да гласуват на местните избори за него Огнян Ценков каза: „Да работим заедно, както работихме в предишния мандат и да създадем по-добро бъдеще, да върнем надеждата и вярата, че могат да се случат по-хубави неща в бъдеще време“.

„Искам да успокоя видинските граждани, че първото нещо, на което ние ще обърнем внимание и първото нещо, което ще внеса в общинския съвет е за намаляване на данъците“, каза в заключение кандидатът за кмет на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. - Видин Огнян Ценков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини