Политологът Слави Василев: Сарафов е бил близък до Петьо Еврото, където се случвала паралелната съдебна система

  • 20 юни 2023 18:31

  • 2228
  • 0
Политологът Слави Василев: Сарафов е бил близък до Петьо Еврото, където се случвала паралелната съдебна система
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Каква реформа може да е Борислав Сарафов? Това запита риторично в интервю за предаването "Още от деня" по БНТ политологът Слави Василев. 

Той сметна за съмнителна скоростта, с която Висшият съдебен съвет е решил Борислав Сарафов да стане временно изпълняващ длъжността главен прокурор. "Сарафов, който е отдавна в съдебната система и се подозира, че е бил близък до Петьо Еврото, където се случвала паралелната съдебна система, близка до предишните управляващи. Обстоятелството демонстрира, че целта беше да се осигури спокойствие на хората, които имат от какво да се притесняват, за да се случи т.нар. "съдебна реформа" така, както я виждат ГЕРБ и Кирил Петков - да си осигурят съдебно спокойствие. Затова искат да пипнат Конституцията. Коалицията във формат Пеевски-Петков-Борисов", добави той.  

Красимир Мазгалов (Съюз на съдиите): Първата ми асоциация със Сарафов е снимката му с Пепи Еврото

Според политолога, "това е една коалиция, която е събрала материант и материя, статукво и промяна". "Този кабинет едва ли има сериозна перспектива пред него, камо ли да извърши нещо друго. Това беше от основните функции на тази неестествена прегръдка между ГЕРБ и ПП: начело на Прокуратурата да дойде едно лице, което няма да безспокои бившите управляващи от ГЕРБ. Широката прегръдка на г-н Борисов започва да се нрави на ПП", смята Василев. 

"Ако комуникацията се подобри, правителството ще може да постъпва така, както по времето на Борисов. ГЕРБ подкрепя управлението и е част от мнозинство, което освен че ще управлява, ще вземе и бъдещи решения за конституционни промени. Всеки поотделно ще играе в някакъв момент ролята на вътрешна опозиция. Всеки има нещо против кадровата политика, което не е идеално лошо, защото изключва налагането на партийни фигури. До момента няма нито една силово наложена позиция", коментира още той.

"Във всеки изминат ден ситуацията в правителството се подобрява, както и комуникацията между политическите сили там, което е изненада и за мен. Може би се изгражда доверието, но е най-важно то да доведе до градивни неща. Не е вярно, че служебните правителства не са вършели нищо.Правителството не е на Борисов, дали то ще ссе държи като такова, зависи от Денков и неговите министри, ако решат, че моделът на ГЕРБ е бил успешен. В момента има само един сценарий, но ще видим дали ще се случи. Той е конституционно мнозинство за окончателно разделяне на двете колегии на ВСС. Има формирано мнозинство  и за орязване на правомощията на главния прокурор и намаляване на политическата и парламентарно представената квота", коментира от своя страна анализаторът ГЕорги Харизанов. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини